Російські дипломати продемонстрували «різнобій» у коментарях про так звані чорні списки, за одним варіантом, — складені в Москві і, за другим, — не складені у відповідь на рішення СБУ про заборону Юрію Лужкову «гостювати» в Україні.

Позавчора радник-посланник російського посольства Всеволод Лоскутов на засіданні депутатської групи з міжпарламентських зв’язків РФ заявив, що його країна готова відновити переговори про відмову від «чорних списків», тим паче що, на його думку, «Росія ніколи не була прихильником таких методів і кроків у двосторонніх відносинах». Щоправда, це «неприхильництво» проявляється в доволі оригінальний спосіб: останній приклад — історія з Владиславом Каськівим, якого завернули по дорозі на зйомки телепрограми «До бар’єру», не пропустивши через конкретний прикордонний бар’єр у московському аеропорту. Оскільки серйозної причини для такого «традиційно дружнього» кроку дипломат навести не міг, його невиразні намагання пояснити ситуацію побіжно підтвердили — за «ображеного» московського мера просто дрібно, «по-пацанячому» помстилися. Мовляв, домовленість про відмову від практики «нон-гратства» між країнами була, але ж після цього «з’явилася історія з політологом Дугіним», «з керівником «Євразійського союзу молоді»... Заборонили їм в’їзд в Україну, то ми й вашого депутата навіть до гримерки не пустимо... Тобто «кожна країна має право на відповідні кроки в таких ситуаціях».

Мати право, звичайно, має, але ж які це «відповідні кроки»? Якби Каськів, пролітаючи над Курщиною, скажімо, «політологічно» закликав екіпаж негайно повернути Україні її споконвічні землі чи «по-євразійськи» рвав російський триколір біля трапу літака — мови не було б: повертайся собі додому. А проводити аналоги між затятими до хворобливого блиску в очах українофобами і цивілізованим чоловіком — все одно, що вважати холеру модним методом схуднення.

Очевидно, проаналізувавши хибність месиджу не зовсім досвідченого чиновника — «За одного Лужкова «велено» двох Каськівих «не пущать», у російському зовнішньополітичному відомстві відфільтрували «базар». У Москві немає жодних «чорних списків» українських політиків, запевнив учора заступник офіційного представника МЗС РФ Борис Малахов. А якщо когось обіцяли не впустити далі зони прильоту, то це... одне слово, поза списком. Отже, на замітку українським політикам: вам забороняли в’їзд у РФ або заборонятимуть у перспективі? — розцінюйте це як жест надзвичайної прихильності Росії до методів демонстрації добросусідства. Повертайтесь здорові додому!