У понеділок на зустрічі дипломатів країн Євросоюзу в Люксембурзі Польща та Швеція представлять новий проект співпраці України, Молдови, Грузії, Вірменії та Азербайджану з Євросоюзом під назвою «Східне партнерство». Також на експертному рівні обговорюють можливість участі Білорусії та Калінінградської області. Як пише польська «Газета виборча», цей документ, який зараз складається з двох сторінок, кінцевою метою має скасування візового режиму та створення зони вільної торгівлі.

Про набуття членства після реалізації проекту у документі, безумовно, не йдеться. Нині у Європі не готові до розширення. А серед майбутніх членів бачать передусім Балканські країни та Туреччину. Тому реалізовувати «Східне партнерство» поляки та шведи збираються виключно у рамках політики сусідства. Така позиція, як пише «Газета виборча», посилаючись на свої джерела у польському МЗС, дасть проекту шанс на життя. Та й загалом «Східне партнерство» буде проектом регіональним, тобто таким, який об’єднуватиме регіони, а не країни. Відповідний досвід у ЄС вже є. Нещодавно з ініціативи Франції було створено «Середземноморський союз», який об’єднує країни довкола Середземного моря. Можливо, реалізація такого типу проектів стане альтернативою розширення Євросоюзу? З одного боку, така співпраця дає доступ до ринків країн ЄС та їх сусідів, що пожвавлює економіку, а з іншого — країни-сусіди не мають можливості впливати на рішення Євросоюзу. Виходить, і вівці цілі, і вовки ситі.

Але для України така перспектива має і негативні сторони. Нагадаємо, наше керівництво, зокрема, Президент Віктор Ющенко, не раз наполягали на тому, що головною метою нашої зовнішньої політики є вступ до ЄС. Сьогодні, коли активно проходять переговори з нової посиленої угоди між Україною та ЄС, наші дипломати наполягають, щоб цей документ повинен забезпечувати принаймні асоційоване членство. Їхні європейські партнери проти. Днями у Любляні, як вже повідомляв «Голос України», проходило чергове засідання Україна—Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ, на якому проект нової угоди активно обговорювався. Проте результати цих переговорів, як завжди, залишаються таємницею. Коментувати переговорний процес ні наші, ні закордонні дипломати не бажають, посилаючись на те, що, мовляв, як тільки ми домовимося, так про все і дізнаєтеся. До речі, як заявила комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та європейської політики Беніта Ферреро-Вальднер, переговорний процес може завершитися до кінця 2009 року. Тобто до цього часу про те, що відбувається у контексті створення документа, який регулюватиме відносини між Україною та ЄС, ми можемо і не дізнатися.

Залишається сподіватися, що дискусія довкола проекту «Східне партнерство» буде відкритішою. Вже через місяць його обговорюватимуть на саміті ЄС у Брюсселі. Також хочеться побажати, щоб цей проект не став так званою «відмазкою» ЄС у відповідь на прагнення України стати членом.