Рада Нацбанку ветувала рішення правління про ревальвацію курсу гривні на рівень, який суперечить Основам грошово-кредитної політики на 2008 рік.

Як ми й передбачали, зміцнення офіційного курсу до 4,85 гривні за американський долар спричинило суперечливу реакцію з боку банкірів. Одні — підтримують, другі — засуджують. Рада Нацбанку розцінила різку корекцію офіційного курсу як таку, що розбурхує спекулятивні дії на міжбанківському ринку, і ветувала рішення правління. У останнього залишилась можливість подолати вето двома третинами голосів членів правління.

Підтримав аргументацію ради правління і секретаріат Президента країни. Зокрема, заступник глави секретаріату Олександр Шлапак вважає, що предметна дискусія з цього приводу ще попереду, оскільки до стабілізації становища на кредитному ринку ще далеко. Нагадаємо, 22 травня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився ще на 23,5 копійки — до 4,8 гривні за долар США, надлишок доларової пропозиції Нацбанк викупив саме за цим курсом. Зрозуміло, що у правління Нацбанку не менш стійкі позиції, ніж у його ради. Адже формальне здешевлення долара означає неформальне зміцнення національної грошової одиниці, про що власне й поінформував громадськість голова правління Нацбанку Володимир Стельмах. За його словами, піддавати сумніву офіційний курс національної грошової одиниці не входить у компетенцію ради, а правління вважає нинішній офіційний курс гривні до американського долара як такий, що відповідає ринковій ситуації та інтересам країни.

Ревальвувати гривню логічно, оскільки це теоретично погамовує зростання цін на імпортні товари і послуги, стимулює до того ж вітчизняний бізнес, дає можливість реанімувати виробництво на нафтопереробних заводах і т. д. Логічно, але чи безпечно і своєчасно — запитання, на яке відповідають по-різному. І не завжди коректно, як у нас повелося. Поза тим, ще раз висловлю власну думку. До такої міри прямолінійне усунення поточних фінансових проблем обіцяє їхню появу невдовзі! Сьогоднішнє зміцнення може відгукнутися завтрашнім послабленням гривні. Останнє слово, як і передбачено чинним законодавством, залишиться за Нацбанком, валютні резерви якого дозволяють відсторонити суспільство від малопрогнозованих курсових експериментів, які сіють паніку.