Ранкове і денне засідання 23 травня

Після оголошення депутатських запитів Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував лідерам фракцій висловитися стосовно того, на розгляді яких питань порядку денного наполягають їхні політичні сили. Ця пропозиція головуючого пояснювалася тим, що напередодні так і не було досягнуто домовленості про порядок денний сесії на 23 травня.

Отож Олександр Єфремов (Партія регіонів) зазначив, що їхня фракція наполягає на заслуховуванні керівництва Нацбанку стосовно поточної валютно-курсової політики, оскільки в людей сьогодні на рахунках у банках 100 млрд. доларів США, тож унаслідок різкої зміни курсу долара зазнають збитків експортери.

Також регіонали наполягали на невідкладному розгляді питання про дострокове припинення повноважень окремих народних депутатів-сумісників та на внесенні змін до Державної програми приватизації стосовно тимчасового мораторію на приватизацію об’єктів державної влаcності до прийняття нової програми приватизації.

Володимир Литвин, зазначивши, що «політичні ігрища з курсом гривні серйозно вдарили по найнезахищеніших верствах населення», також підтримав пропозицію про запрошення до парламенту керівництва НБУ. Окрім того, він закликав розглянути законопроекти, які стосуються погодинної оплати праці. В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») зазначив, що його фракція виступає за швидке внесення змін до держбюджету на 2008 рік, але підтримує пропозицію уряду про те, що спочатку потрібно розглянути законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів, які стосуються перенесення деяких норм податкового законодавства в окремий закон. Також В. Кириленко сказав, що фракція «НУ—НС» не є прихильником мораторію на приватизацію, а, натомість, виступає за якнайшвидше ухвалення державної програми приватизації. Адам Мартинюк (КПУ) також звернув увагу на дії НБУ, який «грабує народ». Та підтримав пропозицію про заслуховування інформації керівництва НБУ з цього приводу. Іван Кириленко (БЮТ), як і його колега з «НУ—НС», висловився за невідкладний розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів, оскільки стало відомо, що 22 травня Конституційний Суд таки ухвалив рішення про визнання неконституційності окремих положень розгляду 2 закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік» та внесення змін до деяких законодавчих актів України», яке значно впливає на доходну частину бюджету. Стосовно пропозицій про заслуховування інформації НБУ, то І. Кириленко зазначив: «фракція БЮТ категорично не погоджується з діями НБУ стосовно валютно-курсової політики» та запевнив, що уряд не має до цього жодного стосунку. «Курс обов’язково повернеться до попередньої позначки, але хтось на цьому заробить, тому для вивчення цього питання потрібно створити тимчасову слідчу комісію», — сказав він.

Після цього А. Яценюк, котрий головував на засіданні, запропонував народним депутатам зняти з розгляду проект закону про внесення змін до державної програми приватизації, що запроваджує мораторій на приватизацію об’єктів державної власності. Однак за це проголосувало лише 219 народних депутатів. А от за запрошення керівництва НБУ для надання Верховній Раді інформації стосовно валютно-курсової політики висловилися 382 народні депутати. Також парламентарії висловилися за необхідність розгляду двох законопроектів В. Литвина стосовно погодинної оплати праці.

Далі, на пропозицію головуючого, Верховна Рада перейшла до розгляду проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України. Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Микола Деркач, відповідно до ухваленого парламентом 22 травня ц. р. рішення, — комітет спільно з урядом доопрацював цей проект закону для розгляду в повторному першому читанні. За підсумками розгляду комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити цей законопроект в цілому як закон, з урахуванням запропонованих під час доопрацювання змін.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник зазначив, що уряд погоджується зі змінами, внесеними під час підготовки законопроекту до першого читання. Після обговорення цей законопроект було ухвалено в першому читанні («за» — 228 народних депутатів). Голова Верховної Ради запропонував ухвалити його в цілому як закон. Однак проти розгляду документа в другому читанні висловилися представники Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина, які аргументували свою позицію тим, що народні депутати мають право на внесення своїх пропозицій під час підготовки до другого читання. Але глава парламенту на це заявив: «Якщо ми хочемо підкласти свиню уряду і державі загалом, то давайте не ставити це питання на голосування». Після цього 228 народними депутатами законопроект було ухвалено в цілому як закон.

Відтак головуючий запропонував перейти до розгляду законопроектів про погодинну оплату праці. Проте В. Литвин заявив, що його фракція відмовляється представляти ці законопроекти, зважаючи на те, що парламент ухвалив попередній законопроект з порушенням норм Регламенту. Таку ж позицію висловив і представник Партії регіонів Валерій Коновалюк. Голова Верховної Ради А. Яценюк, реагуючи на ці заяви, зазначив, що «є рішення Конституційного Суду, яке набуло чинності і яке парламент зобов’язаний виконувати. Є одноголосне рішення Комітету з питань бюджету, то що, мені треба було не ставити це питання на голосування і блокувати фінансову систему?».

Після перерви А. Яценюк запропонував парламенту відкласти питання, що викликають протистояння в сесійній залі, та проголосувати за дострокове припинення повноважень деяких народних депутатів й заслухати інформацію Нацбанку. Та оскільки голосування стосовно припинення повноважень конкретних депутатів було нерезультативним, то після дискусії з’явилася пропозиція об’єднати в одну постанову питання про припинення повноважень народних депутатів, які перейшли на роботу у виконавчу владу, і про звільнення з посад голови Держкомтелерадіо Едуарда Прудника та голови Антимонопольного комітету Олексія Костусєва, які водночас є народними депутатами. За цю постанову проголосували 413 парламентаріїв.

Насамкінець Верховна Рада заслухала інформацію Голови Нацбанку Володимира Стельмаха стосовно валютно-курсової політики. В. Стельмах, зокрема, повідомив, що підставою для зміцнення гривні стало те, що протягом останніх років в Україні спостерігається позитивне сальдо платіжного балансу, внаслідок чого намітився валютний перекіс. Крім того, останнім часом Нацбанк, щоб не стимулювати інфляцію, відмовився викуповувати валюту за завищеним курсом. Але при цьому наявні золотовалютні резерви повною мірою дають змогу проводити імпортні операції. Стосовно готівкового курсу він зазначив, що Нацбанк регулює лише офіційний курс, за яким держава працює з бізнесом, а готівковий курс валют складається на ринку, як і стосовно будь-якого товару. Також В. Стельмах повідомив, що правління НБУ не погодилося з позицією ради Нацбанку, котра застосувала вето на рішення про зміцнення курсу гривні.

Натомість голова ради НБУ Петро Порошенко зазначив, що члени ради, накладаючи вето на зміну курсу, «виходили з необхідності забезпечення стабільності національної грошової одиниці, зокрема стабільності її купівельної спроможності, а вона з початку року впала на 13 відсотків». Саме тому члени ради одноголосно прийняли рішення, що НБУ встановив курс, який виходить за межі орієнтирів, визначених в основних засадах грошово-кредитної політики. Тобто, зазначив П. Порошенко, спочатку НБУ має пояснити свої кроки та внести зміни до основних засад, бо інакше матимемо ситуацію, що завтра з’явиться можливість встановлювати в Україні будь-який курс.

Підбиваючи підсумки обговорення, Голова Верховної Ради А. Яценюк зауважив, що Китай уже багато років веде переговори зі Сполученими Штатами і за цей час погодився лише на один відсоток девальвувати юань, тоді як Україна за останні роки девальвувала гривню на 20 відсотків. «У нас що, економіка сильніша, ніж у Китаї?», — запитав глава парламенту.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Зою Шишкіну та Олександра Буряка.