Левітт-Інститут міжнародного розвитку об’єднав ентузіастів-професіоналів у галузі права, які прагнуть сприяти демократичному розвитку України, верховенству права, зокрема ствердженню змагальної системи судочинства та запровадженню суду присяжних в Україні, функціонування якого передбачено Конституцією України. Інститут співпрацює з Верховним Судом України та провідними вищими навчальним закладами, зокрема Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана, Академією адвокатури, Київським міжнародним університетом.

У рамках програми курсу «Змагальна система судочинства та суд присяжних у США у порівняльному аспекті» студенти вищих навчальних закладів слухають англійською мовою лекції американських викладачів, кожен з яких приїжджає на два тижні до України і читає по чотири лекції в кожному з навчальних закладів.

Нещодавно проводився конкурс команд з усіх вищих навчальних закладів, під час якого команди прокурорів та адвокатів доводили у суді присяжних вину чи невинуватість обвинувачуваного. Без такої нагоди студентам доведеться починати свою практику в залі судових засідань під час розгляду першої справжньої справи. Досвід участі в змаганнях надасть їм більшої впевненості, допомагатиме краще здійснювати захист чи обвинувачення. Переможцями в цьому конкурсі стали студентки юридичного факультету Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Перемога є особливо вагомою, враховуючи те, що цей університет вперше брав участь у проекті.

Переможців запросять до США на навчання, що фінансуватиметься Левітт-Інститутом міжнародного розвитку. Упродовж року студенти навчатимуться в найкращому університеті штату Юта на магістерській програмі та проходитимуть стажування з суддею, адвокатом і прокурором. Але обиратимуться насамперед талановиті студенти, які потім захочуть пропагувати ідеї змагальної системи судочинства та суду присяжних і передаватимуть свій досвід іншим.

Сьогодні в Україні дуже багато дискусій стосовно того, як має функціонувати судова система, як подолати корумпованість, що пронизує всю судову систему, чи потрібен нам суд присяжних.

У цьому плані проект Левітт-Інституту є надзвичайно важливим, зокрема, в аспекті удосконалення змісту навчання відповідно до вимог сьогодення та створення умов для участі українських студентів і викладачів у програмах міжнародного обміну. Знання і досвід, які студенти отримають від участі в проекті, будуть дуже корисними для них. Вони підуть у правову систему з новими думками, новою правовою свідомістю. Саме це нині так необхідне Україні.