Ранкове засідання 22 травня

На початку пленарного засідання депутати привітали главу парламенту Арсенія Яценюка з днем народження.

Під час виступів від фракцій представники опозиції наполягали на негайному розгляді питання про складання депутатських повноважень сумісників — тих парламентаріїв, котрі перейшли працювати в уряд.

А також вимагали від Кабінету Міністрів негайно внести на розгляд парламенту зміни до цьогорічного Держбюджету із урахуванням стрімких темпів інфляції.

Натомість глава парламенту зауважив, якщо зараз проголосувати за складання мандатів депутатів-сумісників, то виникне колізія і навряд чи відбудеться результативне голосування за будь-який законопроект. Але за всіх обставин це питання буде поставлено на порядок денний, пообіцяв А. Яценюк.

За словами Голови Верховної Ради, під час зустрічі з Прем’єр-міністром пролунали запевнення, що уряд внесе до парламенту проект змін до Держбюджету-2008 після того, як депутати ухвалять поданий урядом законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо доходної частини бюджету. За включення цього питання до порядку денного проголосували 226 депутатів із коаліції.

Доповідач, міністр фінансів Віктор Пинзеник, представляючи законопроект, зазначив, що проблема, яка викликала потребу розробки цього документа, унікальна і пов’язана із зверненням групи народних депутатів від Партії регіонів до Конституційного Суду щодо конституційності закону про Державний бюджет України на 2008 рік у частині доходів державних і місцевих бюджетів. Унікальна, за словами міністра, тому що вперше конституційне подання стосується не видатків, а доходів державного кошторису. І це ставить під загрозу виконання багатьох програм. У поданні до КС пропонується визнати неконституційними, зокрема, положення про надання допомоги на народження дитини, пільговий режим оподаткування в аграрному секторі, виплати на погашення втрачених заощаджень у колишньому Ощадбанку СРСР. При цьому урядовець наголосив, що законопроект не змінює норми податкового законодавства, а лише вилучає із закону про Держбюджет низку положень, зокрема, щодо оподаткування, плати за землю, оцінки та оренди землі, оподаткування прибутку підприємств, встановлення зборів до Пенсійного та інших соціальних фондів і переносить ці норми в окремий закон.

Під час обговорення депутати від опозиції звинувачували уряд у тому, що він досі не виконав вимогу Верховної Ради і не вніс на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до цьогорічного бюджету. Бо ці питання повинні врегульовуватися саме в законі про Держбюджет, а не в іншому законодавчому акті. Михайло Папієв (Партія регіонів) заявив, що фактичний рівень прожиткового мінімуму зараз перевищує закладений у цьогорічному Держбюджеті показник щонайменше на 100 гривень. Отже, мінімальна пенсія має становити не 481 гривню, а 563, із урахуванням інфляції мають також зрости всі пенсії, соціальні виплати і зарплати бюджетникам. Однак уряд, за словами депутата, не врахував це у запропонованому законопроекті. Міністр фінансів не дав чіткої відповіді і на запитання депутатів про урядовий прогноз інфляції на нинішній рік. В. Пинзеник лише сказав, що прийняття розробленого урядом закону відкриє дорогу до внесення змін до закону про Держбюджет-2008, у якому буде скориговано і соціальні показники.

У свою чергу, представники коаліції переконували у потребі прийняти розроблені урядом зміни до деяких законодавчих актів, не очікуючи внесення законопроекту про зміни до Держбюджету-2008. Бо це дасть можливість якісніше скоригувати державний кошторис і виконувати всі соціальні зобов’язання урядом. А голова Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) запропонував, щоб надалі не виникали правові колізії, прийняти законопроект, який заборонив би під час ухвалення Держбюджету щороку змінювати податкове законодавство. Щоправда, Арсеній Яценюк зауважив: це вже заборонено і рішенням Конституційного Суду, і Бюджетним кодексом, однак про це чомусь щороку забувають.

Обговорення законопроекту було бурхливим, але в підсумку для ухвалення у першому читанні не вистачило голосів — «за» проголосував лише 221 депутат із коаліції, хоча і уряд, і профільний комітет просили підтримати документи одразу за основу і в цілому. Зрештою, законопроект відправлено на повторне перше читання (226 — «за») і створено робочу групу для його доопрацювання.

Результативним було голосування лише з одного питання — про обрання і призначення суддів.

Народні депутати привітали із днем народження свого колегу із фракції «НУ—НС» Романа Ткача (на знімку в центрі).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.