Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці провів «круглий стіл» на тему «Методологічні підходи до визначення розміру єдиного соціального внеску та пропорцій його розподілу між роботодавцем і працівником». До участі запросили урядовців, представників наглядових рад, правлінь та виконавчих дирекції фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, наукових установ.

***

А Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на розширеному засіданні мав розглянути виконання свого рішення «Про стан поводження з небезпечними відходами в Закарпатській області».

***

Члени Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки зустрілися з делегацією Комісії з питань економіки парламенту Естонської Республіки. Заступник голови комітету М. Волинець, народні депутати Ю. Костенко, Р. Богдан ознайомили естонських парламентаріїв із сучасним станом енергетичної галузі України, окремо зупинившись на законодавчому забезпеченні її функціонування.

Зокрема, зазначалося, що Україна планує розвиток атомної енергетики і промисловості, водночас дбаючи про розв’язання проблем альтернативного постачання пального, підвищення безпеки при використанні ядерної енергії, цивілізованого вирішення питань зберігання відпрацьованого ядерного палива та захоронення радіоактивних відходів.

Велике зацікавлення гості виявили до інформації про розвиток вугільної галузі України, стратегічні резерви власного видобутку нафти і газу, вдосконалення механізму забезпечення нафтопродуктами та постачань газу.

Під час розмови виникло багато спільних тем щодо енергетичної політики. Йшлося, зокрема, про перспективи співпраці у використанні транзитного потенціалу, пошуку альтернативних джерел енергії, використання технологій з виробництва біогазу, вітроенергетики та сонячної енергії, видобутку і використання торфу.

***

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку видачі документів дозвільного характеру.

Законопроектом пропонується уточнити й розширити повноваження Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в частині здійснення державного регулювання фондового ринку України. Зокрема, щодо ведення реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів та видачі відповідних документів, що дають змогу здійснювати діяльність у зазначеній сфері. Відповідні зміни вносяться до законів «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» та «Про цінні папери та фондовий ринок».

Законопроект спрямований на впорядкування дозвільної системи на ринку цінних паперів та процедур отримання документів дозвільного характеру для професійних учасників фондового ринку, що загалом «сприятиме вдосконаленню системи відносин між Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку і професійними учасниками ринку цінних паперів».

***

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування продажу суб’єктами господарювання природного газу власного видобутку, внесений Кабінетом Міністрів.

Законопроектом, зокрема, передбачається запровадження ціни продажу видобутого ліцензіатами природного газу, контролю за дотриманням ними ліцензійних умов, у тому числі за цільовим використанням коштів, встановлених у ціні продажу природного газу власного видобутку.

Під час обговорення голова комітету Н. Королевська, зокрема, зазначила, що сьогодні відсутня нормативно-правова база стосовно розрахунку Національною комісією регулювання електроенергетики України ціни на природний газ власного видобутку, яка є складовою роздрібної ціни на природний газ для задоволення потреб населення. Внаслідок цього «встановлення обґрунтованих роздрібних цін на природний газ для цієї категорії споживачів є неможливим».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.