Хто б міг подумати перед чемпіонатом світу, що у квартеті D, який справедливо називали «групою смерті», фаворитом буде не Італія, Англія або Уругвай, а Коста-Рика! Але трапилося саме так. Команда із Центральної Америки, котру вважали футбольним карликом, cтала поки що головною сенсацією турніру в Бразилії, здолавши чотириразових чемпіонів світу — «Скуадру адзурру» («Блакитну ескадру») — і в такий спосіб уже після другого туру забезпечивши собі вихід до плей-оф! До речі, попутно відправивши додому Англію, яка втратила навіть теоретичні шанси на потрапляння до 1/8 фіналу.

Коста-Рика справедливо заслужила цю перемогу. Адже європейці жодним чином не перевершили «Лос-тікос». Так, у першому таймі двічі міг забивати Маріо Балотеллі після ювелірних передач Андреа Пірло (у другому епізоді судді проґавили офсайд), однак більше моментів Італія практично не мала.

А кінцівка тайму була за костариканцями, на користь яких рефері чилієць Енріке Оссес не призначив «стопудовий» пенальті, коли збили Жоеля Кемпбелла. Але нічого, бо вже через хвилину справедливість торжествувала. Гол, котрий став переможним, забив капітан збірної Коста-Рики Браян Руїс.

Думалося, що в другому таймі Італія додасть і зможе переломити хід матчу, але на ділі вийшло інакше. Нічого путнього італійці так і не створили. Натомість костариканці неодноразово кидалися в небезпечні контратаки. Та головне, що вони грамотно й упевнено оборонялися. А в доданий час Оссес не призначив ще один одинадцятимеровий у ворота Італії за те, що в карному майданчику збили Маркоса Уреньї.

Коста-Рика вдруге у своїй історії вийшла до плей-оф світового чемпіонату і створила поки що головну сенсацію на нинішньому турнірі. Тепер Італія й Уругвай в останньому турі мають розіграти другу путівку до 1/8 фіналу.

А от збірній Ірану не вдалося подарувати ще одну несподіванку. Вона до останнього утримувала нічийний результат у поєдинку з Аргентиною. Але Ліонель Мессі зробив свою справу на першій доданій хвилині до основного часу, пробивши з лінії карного майданчика улюбленою лівою — обвідним ударом під стійку воріт.

Якщо бути відвертими, то Іран, який діяв чіпко в обороні і гостро контратакував, цілком міг розраховувати й на перемогу — моментів у воріт аргентинської команди було створено достатньо. Але, як кажуть, не судилося. От тільки виникає запитання: що робитиме збірна Аргентини з такою невиразною і нудною грою у плей-оф, куди вона офіційно пробилася після перемоги над іранцями?

Німеччина і Гана не даремно розпочали поєдинок досить стримано: придивлялися один до одного, вели позиційну боротьбу, брали паузи, перекочуючи м’яча, вишукуючи слабкі місця один в одного. Поступово контроль над грою встановили німці, котрі намагалися простромити оборону африканців.

Ті огризалися, однак, незважаючи на напружене протистояння, перший тайм завершився без забитих м’ячів, а в другому ситуація загострилася не на жарт. Спочатку Маріо Гьотце відкрив рахунок, а незабаром Джордан Айю його зрівняв. Після цього команди завелися, і кількість гольових моментів почала зростати. Однак найчастіше підводила точність, кидалися в ноги оборонці, виручали воротарі.

Ганці у відкритому бою не поступалися Німеччині, тому й зуміли вийти вперед. Зробив це Асамоа Г’ян. Тоді німці активізувалися, кинули в бій стару гвардію, яка відразу принесла результат: 35-річний учасник чотирьох чемпіонатів світу Мирослав Клозе ефектно зрівняв рахунок.

Після цього Німеччина, звичайно, навалилася на оборонні редути Гани, але забити не змогла. Африканці також не ховалися за парканом, а влаштовували гострі контратаки. Результативна нічия порадувала глядачів, частково Німеччину, але не Гану, чиї шанси на продовження боротьби тепер мінімальні.

Якщо в першому таймі матчу на «Маракані» перевага бельгійців над росіянами була досить вагомою, то в другий половині футболісти РФ трохи додали в активності. Щоправда, їхні дії в атаці, як і раніше, залишають бажати кращого.

Втім, домогтися позитивного результату підопічним Фабіо Капелло не вдалося — сил забракло. І за дві хвилини до кінця основного часу Дівок Орігі приніс бельгійцям перемогу.

Набравши три очки, збірна Бельгії забезпечила собі вихід до 1/8 фіналу. Натомість росіяни залишилися з одним заробленим балом і дуже примарними перспективами на вихід із групи.