Ці слова довелося почути з уст міського голови Броварів, що на Київщині, Віктора АНТОНЕНКА (на знімку), коли він разом з представниками студентського та учнівського самоврядування презентував програму «З любов’ю до рідного міста Бровари». Кортіло детальніше дізнатися, як же він намагається робити оте «навпаки».

Ідею створення програми, за реалізацію якої могла б активно взятися не тільки влада, а й громада, Віктор Олександрович виношував довгенько. «Якось, проходячи вулицею Незалежності, — пригадує він, — побачив розмальований фасад нового приміщення. І я подумав: скільки треба коштів, зусиль і часу, щоб змінити свідомість нашої молоді, щоб вона стала вихованою, духовною?». Розфарбований молодиками фасад будинку — лише невеличкий факт з життя 90-тисячного міста, де через брак виховання молоді та громадянської зрілості його мешканців тільки встигай фіксувати та виправляти всілякі негаразди.

З-поміж останніх особливу тривогу у керівників міста та громади викликає наркоманія, — а з нею і ВІЛ-СНІД. До тих півтора мільйона ін’єкційних наркоманів, які, за висновками експертів, є в Україні, вносять свою частку й Бровари: на початку цього року в наркокабінеті центральної райлікарні на обліку перебувало 117 хворих, серед них — 29 жінок. Це майже на двадцять відсотків більше, ніж минулого року.

Міст, подібних до Броварів p типовими «болячками», чимало в країні. Чому саме тут міська влада разом з громадою розпочала втілювати в життя програму, яка на перше місце пріоритетного розвитку міста ставить питання культури, виховання, духовності, спорту?

— Проблеми, які найбільше хвилюють нашу громаду, виклали в програмі «З любов’ю до рідного міста Бровари», — каже Віктор Олександрович. — Ми з її допомогою хочемо вберегти юнаків і дівчат від згубних звичок: наркоманії, алкоголізму, правопорушень, тютюнокуріння, лихослів’я, які неминуче призводять до деградації людини. Принциповим у ній є те, що вона передбачає корпоративну відповідальність: громада зобов’язується разом з владою дбати за розвиток регіону. Її реалізовувати взялися педагогічні колективи навчальних закладів, учні, студенти, батьки, громадськість. Реалізація програми, яка розрахована на три роки, сприятиме позитивним змінам у вихованні людей.

— Що конкретно для її втілення робите і чи особисто показуєте приклад здорового способу життя?

— Усі освітні заклади розпочинають навчання з того, що дітям розповідають про цю програму, кажуть їм, як і що ми повинні робити, аби змінюватись на краще. Влада створює необхідні умови для того, щоб молодь могла себе реалізувати. Ось приклад: міський голова Броварів не вживає алкоголю і поганих слів, не курив і не курить, ходить у басейн і на ковзанку, грає в шахи і футбол, їздить на велосипеді з молоддю вулицями і парками міста, бере участь у всіляких культурно-спортивних заходах, в акціях з благоустрою та озеленення міста...

— Чи справді всі біди в державі, як ви наголошуєте, від того, що кожна нова команда влади хоче зробити насамперед себе і своє оточення щасливими?

— Міська влада може вважати себе щасливою тільки після того, як зробила добро для інших громадян. Владі потрібно спершу піклуватися не про себе і свій матеріальний достаток, а про людей. І тоді все стане на свої місця.

— Чому саме нині взялися за цю справу, адже ви не перший рік керуєте містом?

— Програма набирає обертів справді з цього року, бо затвердили її на сесії міськради три місяці тому. Фактично вона діє з минулого року, оскільки в 2007-му для її бази залучили майже десять мільйонів гривень. Активно за неї взялися нині й тому, що спершу треба було створити необхідні соціально-економічні передумови. І ми зробили це. Місто за кілька років ушестеро збільшило надходження до місцевого бюджету, в нас відсутня заборгованість із зарплати на активних підприємствах, повністю ліквідовано безробіття, бо якщо щороку на облік у центрі зайнятості стає 500—600 чоловік, практично стільки пропонується і вакансій. Перш ніж її запускати, разом з міськими службами провели близько 400 зустрічей із школярами і студентами, з їхніми батьками, з педагогами, ветеранами; побували в колективах підприємств і організацій, в усіх навчальних закладах, створили там куточки патріотичного виховання молоді, де є необхідна література, символи нашої держави та міста. Цьому сприяє також і те, що в урочистій обстановці юним броварчанам вручаємо невеличкі герби міста, а дорослим — значки. В нас кожна новонароджена дитина одержує медаль, яка засвідчує її появу на світ саме в Броварах.

— У молоді, на яку робите ставку, нині — багато спокус. Як утримати її від цього?

— Якою нині є молодь, таким буде і завтрашнє покоління —здоровим і міцним чи хворим і слабкодухим. Тому для нас найголовніше — виховувати підростаюче покоління так, щоб воно дотримувалось здорового способу життя. Почали з того, що змінили пріоритети розвитку міста, в центрі нашої уваги — людина. 90 відсотків усіх надходжень до міського бюджету направляємо на поліпшення життя броварчан. Молодь міста є повноцінним партнером міського голови в розв’язанні наших проблем. І це велика сила, бо в нас близько десяти тисяч учнів та майже три тисячі студентів. У останніх є чимало органів студентського самоврядування. Ми усвідомлюємо також, що для того, аби залучити й опиратися на молодь, слід спершу створити їй необхідні умови для навчання, праці та відпочинку. Чимало задля цього робимо — будуємо, створюємо нові робочі місця. Торік, наприклад, у нас з’явилося майже сорок нових дитячих майданчиків, відкрили Палац урочистих подій для молоді, Центр реабілітації для дітей-сиріт. Цього року плануємо прискорити будівництво нових спортивних майданчиків, виставкового концертного залу для молоді, реконструювати шкільні і дошкільні навчальні заклади.

— Таке враження, що в окремому місті ви взялися створити свій соціалізм чи комунізм...

— Ми розуміємо, що на сто відсотків не зможемо реально самі реалізувати цю програму тільки в межах Броварів, бо, на жаль, є негативний сторонній вплив. Тому подібні програми мали б бути у багатьох містах і регіонах. Узяти хоча б питання наркотичної залежності молоді. Воно важко розв’язується і в державі. Мабуть, тому, що деякі чиновники не стільки борються з цим злом, як роблять на ньому бізнес. У нас є центр «Перемога», який працює з наркозалежними, крім того, відкрили анонімну телефонну лінію. З’ясувалося, що в місті є близько 25 адрес, де вільно можна придбати наркотичні засоби. Усі ці адреси та звернення громадян передали правоохоронним органам і чекаємо від них належної реакції. Якщо стражі порядку і цього разу все спустять на гальмах, я особисто з представниками ЗМІ і молоддю піду по хатах, де продають наркотики, і проситиму їх не калічити людей. Будемо доходити до кожного, стукатимемо в кожну душу, запропонуємо їм інший заробіток, а насамкінець скажемо: якщо ви заробляєте на такому горі, ви ніколи не будете щасливими...