Днями Генеральний прокурор Олександр Медведько звернувся до Святошинського суду столиці із заявою про відміну рішень, які дозволили народному депутату Давиду Жванії стати громадянином України. Мовляв, один із лідерів «Народної самооборони» поселився в країні не в 1991 році, як стверджував, а в 1996-му. Отже, не мав права в 1999 році отримувати громадянство нашої держави. Цікаво, що до звернення Генпрокурора додано звернення в ГПУ заступника глави секретаріату Президента Ігоря Пукшина, який, власне, і просив наглядовий орган у всьому розібратися.

Народні депутати «НУ—НС» вже звернулися до Президента України з проханням відкликати лист щодо Д. Жванії, спрямований до Генеральної прокуратури.

Лідер «Народної самооборони» і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко назвав перебіг подій навколо громадянства Давида Жванії — «провокацією» і «політичним замовленням пана Балоги». «Він у такий спосіб хоче помститися за провали у своїй роботі, зокрема, щодо катастрофічного падіння рейтингу Президента, якого я дуже глибоко поважаю, а також втрат досягнень демократичного руху», — сказав Юрій Луценко.

Почути пояснення самого Давида Жванії, на жаль, не вдалося: анонсовану на вчора його прес-конференцію на тему «Справжніх українців пізнають не за паспортом» відмінили. Щоправда, з його коментарів, розміщених на сайті «Народної самооборони», стало відомо, що цей скандал передусім пов’язаний з виборами в столиці. А історія з громадянством — це «лише один маленький епізод».

Д. Жванія переконаний: «Мене ніхто ніколи не позбавить громадянства України! Я його отримав законно, я легітимно живу в Україні, розмножуюся, у мене діти, сім’я, дім...».