Сесія Донецької міськради прийняла рішення з освітньо-мовного питання. Депутати дали вказівку управлінню освіти «не припускатися планового збільшення кількості учнів, які навчаються українською мовою, розширення мережі україномовних шкіл і класів».

Аналогічне рішення стосується україномовних груп у дитячих дошкільних закладах. У міськраді кажуть, що освітяни отримують із Києва вказівки щороку збільшувати кількість українських шкіл і дитсадків. Депутати вважають це примусовим методом. Нині в Донецьку українською навчаються 20 відсотків школярів і половина вихованців дитсадків, решта отримують освіту російською.

Коментуючи вчора рішення міськради щодо недопущення планового збільшення кількості українських шкіл і класів, міський голова Олександр Лук’янченко заявив: «Рішення прийнято не зовсім толерантно, тому там будуть дії з мого боку». Про які саме дії йдеться, голова не уточнив.

Депутати визнали також Донецьк територією без військово-політичних блоків і військових баз іноземних держав. Рішення свідчить про «негативне ставлення міської громади до перспективи перебування на території Донецька військ, інструкторів, інспекторів та інших представників НАТО й інших військово-політичних блоків і пере-шкоджання спробам їх розташування всіма законними способами». Депутати вважають, що до такого рішення спонукали масові акції протесту та воля більшості мешканців. У рішенні йдеться про неприпустимість використання міської інфраструктури іноземними військовими частинами і підрозділами. А підприємствам, організаціям і закладам міста, які розміщують на своїх площах інформаційні матеріали щодо НАТО, запропоновано розглянути доцільність такого інформування, «враховуючи негативне ставлення переважної більшості представників міської громади до різноманітних військово-політичних блоків». До речі, в Донецькому національному університеті кілька років діє інформаційний центр НАТО.