Ранкове засідання 21 травня

Розгляд першого питання порядку денного — ратифікація угоди між Кабінетом Міністрів та урядом Королівства Данія про реадмісію осіб — поділив сесійну залу фактично навпіл. За словами заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісєєва, законопроект не лише визначатиме процедуру утримання та передачі осіб, які перебувають на території двох країн нелегально, а й сприятиме спрощенню візового режиму. Однак фракції Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина заявили, що не голосуватимуть за цей документ, бо вважають його здаванням національних інтересів.

Як завжди, ми більше піклуємося про інтереси іноземців, ніж власних громадян, наголошували вони. До того ж доповідачі з цього питання не повідомили, скільки коштуватиме ратифікація угоди українському бюджетові, зауважили народні депутати. Втім, коаліційних голосів вистачило, і сесія 227 голосами ратифікувала угоду.

Під час розгляду цього питання регіонал Василь Кисельов повідомив, що, за даними його фракції, у залі присутні не всі народні депутати з числа коаліції. Водночас з’ясувалося, що у Валерія Сушкевича (БЮТ) зникла картка. Щоб раз і назавжди припинити такі суперечки, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що з вересня на депутатів очікуватиме оновлена система «Рада». За його словами, під час голосування потрібна особиста присутність депутата — система зчитуватиме відбиток пальця парламентарія, відповідне доручення вже підписано, поінформував Арсеній Яценюк.

Затим 400 голосами народні обранці ухвалили в першому читанні зміни до деяких законів стосовно поводження з радіоактивними відходами.

Ухвалили спочатку в першому читанні, а потім в цілому зміни до закону про державну таємницю. Відповідно до проекту допуск до державної таємниці керівникам центральних органів влади надаватимуть розпорядженням Кабінету Міністрів. А членам уряду — автоматично, так само, як главам парламенту, уряду та Президентові. Деякі обранці наголошували на необхідності посилення відповідальності за розголошення державної таємниці, а також вимагали заборонити доступ до неї особам, які отримали військову підготовку за кордоном. Оскільки ці питання не є предметом відання цього законопроекту, їх та інші зауваження буде враховано під час внесення змін до інших профільних законопроектів.

Проголосувавши, народні депутати почали звинувачувати одне одного у затягуванні часу і неконструктивній роботі. Адже з майже 30 питань порядку денного сесія розглянула лише чотири. Закиди лунали й на адресу головуючого. У відповідь Арсеній Яценюк зауважив: «Парламент почав працювати, але від цього рівень хамства не зменшився», а також закликав колег толерантніше і спокійніше ставитися одне до одного. «Мінімальний рівень взаємоповаги має існувати, інакше зруйнуємо те, що ледве-ледве сформувалося», — наголосив він.

Насамкінець сесія у першому читанні внесла зміни до статті 18 Кодексу адміністративного судочинства (щодо предметної підсудності адміністративних справ місцевим загальним судам як адміністративним).

Під час традиційного оголошення депутатських заяв член фракції «НУ—НС» Ольга Герасим’юк звернула увагу своїх колег на результати голосування шоу «Великі українці». Оголошені результати конкурсу, зазначила депутат, не лише розділили країну, а й водночас стали свідченням ставлення Росії до України. Адже, за словами Ольги Герасим’юк, серед номінантів російської версії шоу є наш переможець Ярослав Мудрий та Богдан Хмельницький. Крім того, народний депутат повідомила, що фракція «НУ—НС» вимагатиме створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) для з’ясування достовірності оголошених результатів. Водночас її колега Руслан Князевич заявив, що фракція має намір звернутися до авторів проекту переглянути результати голосування.

Створити ТСК вимагала і представниця фракції Партії регіонів Тетяна Бахтєєва. Предметом розслідування має стати причина смерті краматорського школяра, яку пов’язують зі щепленням від кору та краснухи. Депутат закликала колег розглянути у другому читанні зміни до закону про захист населення від інфекційних хвороб, який дозволятиме робити щеплення лише після ретельного обстеження. Крім того, повідомила Тетяна Бахтєєва, Партія регіонів вимагає, щоб дії Кабінету Міністрів та Міністерства охорони здоров’я з цього питання були публічні.

А Остап Семерак (БЮТ) наголосив на застосуванні брудних технологій під час виборчої кампанії київського міського голови. За його словами, нещодавно було викрито підпільну друкарню, де виготовляли листівки з антирекламою кандидата на посаду міського голови від БЮТ.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження своїх колег Олексія Логвиненка та Сергія Павленка.