Переділу влади на Вінниччині вимагають принаймні дві політичні сили. А поки політики ділять владу, олігархи ділять власність. У кожного свої інтереси.

— Буде справедливо, якщо нашим партійцям дістанеться половина посад заступників голови Вінницької обласної державної адміністрації і стільки ж у Вінницькій міській владі, — таку заяву зробив після свого обрання присланий з Києва новий в. о. голови Вінницької обласної організації партії «Батьківщина» Юрій Медвєдєв. До речі, його попередник Георгій Філіпчук (нині міністр охорони наколишнього природного середовища) також був «заїжджим». Свого часу його «перекинули» до міста над Бугом з Чернівців.

— Місцевий політикум без указівки з Києва кроку не зробить, — каже політолог Олександр Логінов. — Це ми бачимо на прикладі всіх обласних парторганізацій, і «Батьківщина» не виняток. Власної ініціативи партійців на місцях дуже мало. Можу підтвердити це конкретним фактом. Ще з осені минулого року робітники підшипникового заводу ведуть боротьбу за збереження підприємства. Скільки вже було акцій протесту проти його закриття. Але жодна з політичних сил не долучилася до підтримки трудового колективу.

Про відсутність підтримки з боку політичних сил доводилося чути і від робітників Уладівського цукрового заводу, коли вони пікетували облдержадміністрацію. Ніхто з партійців не став на їхній захист. Така відірваність від реалій життя обласних парторганізацій призводить до недовіри до політикуму. Вінничани, за спостереженнями політологів, більше довіряли опозиції, ніж тим, хто при владі. Принаймні з кінця 90-х на всіх виборах електорат регіону голосував проти влади.

Так само було і на дострокових виборах до Верховної Ради. Майже п’ятдесят відсотків голосів виборці віддали кандидатам у депутати від БЮТ. «Голосували вінничани, і це очевидно, насамперед за харизматичного лідера блоку, — каже політолог Володимир Лазаренко. — На жаль, у списках бютівців на виборах до місцевих рад не знайшлося досвідчених людей, які могли б претендувати на високі посади. Склалася парадоксальна ситуація: за чисельної переваги в обласній раді (порівняно з іншими фракціями) бютівці залишилися без керівних портфелів».

«Бачиш, скільки людей нас підтримали?»

Про те, що переможці виборчих перегонів опинилися за порогом влади, представники БЮТ не перестають повторювати від часу завершення виборів. Навіть розкол, який стався у фракції бютівців в облраді, вони частково пояснюють саме цією обставиною. Їм не вдалося дійти спільної думки щодо кандидата на посаду голови облради і його заступників. Тому не зуміли провести свого претендента на керівне крісло голови облради. У тій дуелі переміг більш досвідчений і авторитетніший Григорій Заболотний, за плечима якого керівні посади в районі та області. Його кандидатуру пропонувала фракція Соцпартії. Свої голоси за нього віддали навіть окремі представники БЮТ. Це й стало підставою для «розборок» усередині фракції. Зрештою, дев’ятеро депутатів покинули лави фракції і створили нове об’єднання. Але також на платформі партії «Батьківщина».

Виникали «тертя» і в міській організації. Різні погляди були щодо обрання керівників міської та обласної організацій. Для примирення «гарячих сердець» не раз приїздили гінці з Києва. Все закінчилося тим, про що згадувалося на початку публікації: керувати обласною організацією тепер доручають «чужинцям». Завдання в них однакове — об’єднати і згуртувати партійну команду, а ще — «відвоювати» керівні місця в коридорах влади на обласному рівні.

За словами Ю. Медвєдєва, для цього існує дуже багато засобів.

— Є у нас в одній з обласних парторганізацій керівник, — ділився думками з журналістами після свого обрання пан Медвєдєв, — який зробив так. Прийшов до голови облдержадміністрації і відверто сказав: «Ти бачиш, скільки людей підтримали нас? Чому тоді ми не представлені в органах виконавчої влади? Давай будемо домовлятися: половину — нам, половину — вам...». Керівник області подумав, що його може чекати, і погодився.

У Вінниці може бути застосовано столичний сценарій

Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський не згоден з тим, що бютівці не представлені в органах влади. Він називає низку посад, на яких працюють висуванці від цієї політсили (щоправда, на олімпі влади їх справді нема). Представник БЮТ відмовився від посади заступника голови облради. «Можливість впливу політичної сили на обласну владу в мене викликає великі сумніви, — каже політолог Олександр Логінов. — Насамперед тому, що в нас немає механізму, як це можна робити на законодавчому рівні. Тому вести мову про зміни в керівництві області, на мою думку, передчасно».

Дехто з політологів прогнозує повторення у Вінниці сценарію з виборами міського голови Києва. Після столиці, якщо там бютівцям усе вдасться, буде Харків, а далі у планах БЮТ ще декілька міст, де мають змінити міських голів, висловлює свої припущення політолог. Серед них може опинитися і Вінниця. Такий прогноз базується на інформації, яку поширюють самі ж бютівці. Та наполегливість, з якою лідер блоку відстоює вирішення «владних» питань, не викликає жодних сумнівів у можливості перевиборів керівників окремих місцевих органів влади.

Частково свій «сценарій» бютівці вже почали втілювати. Напередодні Великодніх свят одразу два їхні представники очолили обласні управління — охорони природного навколишнього середовища та Державної екологічної інспекції.

Керівництво області вважає, що зроблено це було з порушенням чинного законодавства. Тому облдержадміністрація звернулася з позовом до суду стосовно порушень під час призначення нового керівника управління охорони природного навколишнього середовища.

Новий етап старої дуелі

Відставки голів облдержадміністрації та облради уже давно вимагають представники обласної організації НРУ. З цією метою вони провели низку акцій протесту у Вінниці і в столиці. Лише втручання Бориса Тарасюка змусило їх припинити пікети і голодовку. Рухівці добилися створення комісії з Києва, яка перевірила діяльність обласного керівництва. «Нас навіть не ознайомили з матеріалами перевірки, — каже очільник обласної організації НРУ Федір Свитко. — Але ми не зупинилися у своїх намірах. Уже зафіксували чимало нових фактів зловживань, зокрема з розбазарювання землі, насамперед у селах навколо Вінниці».

Новий керівник і в обласній організації Соцпартії України. Після того, як соціалісти набрали на дострокових виборах ганебно малу кількість голосів (лише 2,5 відсотка), ватажка обласної організації народного депутата України попереднього скликання Івана Бондарчука змінив на посаді його заступник Микола Товбух. Соціалісти перереєстрували свої лави і вживають заходи щодо згуртування сил. «Наше завдання — відновити той авторитет, який партія мала на Вінниччині раніше, — каже Микола Товбух. — Зробити це можна значною мірою за допомогою конкретних справ для людей. Але не тільки. Авторитет відомих господарників, які є в нашій партії, як кажуть, відкриває очі людям на реальність. Наприклад, Герою України, керівнику сільгосппідприємства Анатолію Пачевському з Калинівського району люди довіряли і довіряють, незалежно від того, яка політична сила при владі.

Відстояли редактора районки

Звільнення редактора Калинівської районної газети Василя Бабія вимагали члени фракції БЮТ у районній раді.

— Найбільшим «гріхом» редактора, як з’ясувалося, були матеріали, публікацію яких оплатила районна організація Соцпартії України, — каже депутат райради від СПУ Володимир Ганжа. — Тому ми виступили на сесії із заявою проти розправи над «неугодним» редактором». Цю позицію підтримали представники деяких інших фракцій. Під час голосування БЮТ, маючи половину голосів, все-таки отримав перевагу. Щоправда, ця перевага була лише в один голос. Проголосували бютівці за недовіру редактору, однак на посаді він все одно залишився.

Наприкінці минулого року припинила існування обласна газета «Подолія». Крім трудового колективу, її засновником була облдержадміністрація.

— За свої гроші обласна держадміністрація не стала терпіти критики на свою ж адресу, — каже політолог Олександр Логінов.

— З другого боку, журналістський колектив має повне право на власну думку при підготовці тієї чи іншої публікації. Але в цьому разі проблема не у стосунках газети і влади — це проблема політичної системи загалом.

Вінницька область.