Вечірнє засідання 20 травня

Після обіду народні депутати продовжили розглядати внесений до порядку денного наприкінці ранкового засідання проект змін до деяких законів, покликаних вдосконалити процедури банкрутства та особливості ліцензування діяльності арбітражних керуючих. Доповідав із цього питання заступник міністра економіки Сергій Романюк. Голова профільного підкомітету з підготовки цього законопроекту Олександр Бондар доповів, що Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти документ за основу. Отож його ухвалили в першому читанні 244 голосами.

Затим парламентарії розпочали розгляд проекту закону про загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами. Доповідав заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Холоша. Згідно з його інформацією мета цієї програми — реалізація державної політики, спрямованої на захист життя та здоров’я персоналу і населення та довкілля згідно з державними нормами радіаційної безпеки. Доповідач запевнив, що запропонований документ удосконалить процедуру планування робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами на 2008—2017 роки. Серед проблем, які допоможе розв’язати програма, — створення єдиної державної системи, яка забезпечить повний закінчений цикл переробки відходів від моменту їхнього утворення до поховання, у тому числі з високоактивними відходами.

Як засвідчило обговорення, більшість народних обранців симпатизувала урядовому законопроекту. Однак серед зауважень, зокрема, зазначали необхідність перевірки, як виконуються попередні схожі програми. Йшлося також і про брак грошей у державному кошторисі на такі фінансування. Враховуючи ці та інші зауваження і пропозиції, законопроект прийнято за основу.

А ось зміни до закону про безпечність та якість харчових продуктів, які стосувалися поняття «стандарт», більшістю голосів відхилено. Ці зміни спричинили серед народних обранців хвилю застережень.

Натомість за основу і в цілому прийнято проект змін до деяких законів з прикордонних питань. Закон передбачає надання повноважень Кабінету Міністрів на затвердження документів демаркації та перевірки державного кордону України, якщо цей порядок не визначено міжнародними договорами, а Державну прикордонну службу уповноважує зберігати ці документи.

Парламентарії за скороченою процедурою розглянули та прийняли за основу і в цілому також проект змін до деяких законів щодо дитячих будинків сімейного типу.