Березівський район розташовується за 80 кілометрів від Одеси. Його важко назвати лідером регіону, але й задніх він ніколи не пас. Своє 85-річчя, а його відзначатимуть нинішнього року, район зустрічає в тяжкій моральній обстановці. Конфлікт між головою районної державної адміністрації Анатолієм Ладиненком та депутатами районної ради досяг критичної позначки. І крапку в цьому протистоянні поставила чергова сесія Березівської райради.

Добра бажаєш,добро й роби

Весь минулий рік Березівський район перебував в епіцентрі кліматичних катаклізмів, що розривали Одеську область. У ніч із 23 на 24 березня на нього обрушився потужний ураган. У всіх шістдесяти населених пунктах району були частково пошкоджені дахи, лінії електропередач, вибито шибки. На ліквідацію наслідків стихійного лиха з резервного фонду державного бюджету було виділено 672,6 тисячі гривень.

Настало літо, а з ним прийшла й небачена досі в цих місцях посуха — від спеки тріскався ґрунт, помирали посіви й дерева, висохли річки. Не встигли березівці отямитися від посухи, що згубила до 70 відсотків врожаю, як на район обрушилися зливи. Сотні гектарів землі виявилися підтопленими, а багато будинків селян, побудованих із глини, просто завалилося. З обласного бюджету на ліквідацію наслідків, заподіяних зливами, було спрямовано 539 тисяч гривень.

Однак лихоманило район не тільки від стихійного лиха. А й від протистояння, що переросло в жорстку конфронтацію між районною радою й головою районної державної адміністрації.

Голова районної ради Леонід Іванович Зубков і голова районної держадміністрації Анатолій Володимирович Ладиненко по-різному розуміли методику витрачання бюджетних коштів, виділених на боротьбу зі стихією. Леонід Зубков, як керівник рай-онної ради, вважав, що використання бюджетних коштів має перебувати під контролем депутатського корпуса, а Анатолій Ладиненко сповідував іншу істину: виділені гроші не мають стосунку до районного бюджету, а отже, і депутатам нема чого сунути свій ніс у проблему їхніх розподілу й витрачання.

Позиція голови райдержадміністрації схвилювала не лише депутатський корпус району, а й виборців. Останні буквально завалили скаргами районну раду, вимагаючи від неї навести справедливий порядок у витраті державних коштів.

Ну як не подбати про рідну людину

Факти, що наводять жителі району, були, скажемо відверто, шокуючими. Наприклад, підприємець Катерина Кривенко без участі в тендері одержала на розрахунковий рахунок свого підприємства 382 тисячі гривень. Така прихильність райдержадміністрації пояснюється просто — син підприємиці є заступником глави району. Або інший факт. 340 тисяч, що надійшли з резервного фонду державного бюджету, були спрямовані на ремонт даху районного вищого професійно-технічного училища. Так, справді, ураган погосподарював на даху навчального закладу. Але не менш руйнівними були пошкодження даху й на сусідньому навчальному закладі — агроліцеї. Однак 526 тисяч гривень вольовим рішенням районної держадміністрації було виділено саме профтехучилищу. У районі добре знають причини такої щедрості. Річ у тім, що директором навчального закладу є дружина заступника голови райдержадміністрації.

Ну а скарги селян на те, що їм від держави у вигляді допомоги дісталися копійчані суми, буквально щодня йшли в районну раду. Тоді голова райради Леонід Зубков видав розпорядження «Про проведення спільної перевірки використання бюджетних коштів у районі в 2007 році». Перевірку повинні були здійснити постійні комісії районної ради з питань промисловості, комунального господарства, енергетики, транспорту і зв’язку. «Ображений» позицією і діями районної ради Анатолій Ладиненко одразу звернувся в районний суд з позовною заявою про визнання незаконним розпорядження голови районної ради. Березовський районний суд цю позовну заяву розглянув і ухвалено рішення: розпорядження голови райради ухвалено відповідно до чинного законодавства.

Результати перевірки депутати обговорювали на сесії районної ради, що відкрилася звітом про роботу районної держадміністрації в 2007 році. Анатолій Ладиненко у зв’язку з тим, що звіт був опублікований напередодні в районній газеті, говорив коротко. За його словами, з його приходом на керівну посаду район упевнено просувається на перші рядки обласного рейтингу — з 13-го місця за три роки березівці піднялися на 7-му сходинку. У районі немає боргів з оренди й плати за землю. Практично немає заборгованості у виплаті заробітної плати в сільгосппідприємствах. Одне слово, якщо слідувати духу доповіді голови райдержадміністрації Анатолія Ладиненка, то справи в районі з його приходом ідуть якщо не блискуче, те особливих нарікань не викликають.

Хоча в депутатів і виборців, присутніх на сесії, була інша точка зору. Зокрема, депутат Євгеній Фадєєв, який керував роботою комісії з перевірки витрат бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихії, зазначив таке:

— Стосовно будь-якого стихійного лиха в Березівському районі рішення приймає комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій районної держадміністрації. У складі комісії — 19 людей. Однак усі розрахунки з визначення розміру збитку, заподіяного стихією, плану й вартості аварійно-рятувальних робіт проводила не комісія, а лише двоє осіб. Ця комісія не розглядала питання підтвердження фактичного стану постраждалих об’єктів. Ми зустрічалися з власниками будинків, яким стихією заподіяно збиток.

Я. Деордиця із села Вікторівка заявив, що йому було вручено 30 листів шиферу і 2500 гривень готівкою, а за актом на цей ремонт списано 9290 гривень. Його односільчанин Ф. Петручик розповів, що йому вручили готівкою 1800 гривень за придбані ним 60 листів шиферу. Через два дні після депутатської перевірки Петручику привезли ще тисячу гривень, а загальна вартість ремонту, зробленого ним за свій рахунок, становила 7506 гривень, і йому необхідно повернути ще 4706 гривень. Чотирьом жителям села Юркове було привезено 52 листи шиферу і цвяхи, щоб вони зробили ремонт самотужки. На цей ремонт було списано 3148 гривень. Схожих прикладів можна навести багато.

Ліс рубають,а тріски не летять

Жодна стихія, жодна посуха не змогли б завдати таких фінансових збитків у використанні бюджетних грошей, як діяльність, а точніше бездіяльність Березівської районної державної адміністрації.

Емоцій на сесії Березівської районної ради було багато: депутати, мешканці району говорили про те, що ситуація із розбазарюванням грошей з держ-бюджету стала можлива тільки тому, що стиль керівництва районом давно вже з конструктивного перетворився на руйнівний. Сталося те, про що попереджали свого часу главу району депутати райради: будь-яка приналежність керівників має бути спрямована на одну спільну справу — процвітання району.

Більшістю голосів (із 42 присутніх «за» проголосували 26 депутатів) Березівська районна рада висловила недовіру голові районної держадміністрації. Тепер відповідно до статті 9 Закону «Про місцеві державні адміністрації» Президент Віктор Ющенко може припинити повноваження голови Березівської районної державної адміністрації.

Експрес-коментарі:

Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, народний депутат України:

— Я добре знаю ситуацію в Березівському районі. Приблизно за таким самим сценарієм свого часу розвивалися події в Біляївському, Роздільнянському та інших районах області, де головам райдержадміністрацій депутати висловили недовіру. Усе, що відбувається сьогодні в рай-онах регіону, — це відрижка квотного принципу призначення на посади. Якщо керівника призначали не за діловими і професійними якостями, а за кольором партквитка, то чи можна говорити про ефективність діяльності влади?

Анатолій ЛАДИНЕНКО, голова Березівської райдержадміністрації:

— Швидше за все, я подам у відставку. Я — член Соцпартії, а наша партія перебуває у жорсткій опозиції до Президента. Я працював чесно, але система відторгає таких, як я. Депутати райради сьогодні допомогли системі. Депутатам потрібна була жертва, і нею виявився я. Якась нісенітниця виходить: мій звіт визнано задовільним й одразу мені висловили недовіру. Де, запитується, логіка? Зла не тримаю й розумію, що незамінних людей немає. Тому, хто прийде на моє місце, буде нелегко.

Леонід ЗУБКОВ, голова Березівської районної ради:

— Райдержадміністрація спробувала зробити районну раду кишеньковою, і політика тут ні до чого. Треба ставитися нормально до волевиявлення депутатів. У районі справи аж ніяк не блискучі й треба, нарешті, розуміти, що часи хаосу і безвладдя вже йдуть у минуле. Сьогодні у владі потрібні не політики, а професіонали.

Одеська область.

P. S. Коли матеріал готувався до друку, Президент звільнив Анатолія Ладиненка з посади голови Березівської районної державної адміністрації.