Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Митного кодексу України. Законопроектом (реєстр. № 2063) пропонується розширити сферу застосування митної статистики з метою захисту прав національних виробників під час проведення антидемпінгових розслідувань.

Зокрема, передбачається дозволити надавати інформацію стосовно обсягів експорту та імпорту конкретних видів товарів митної статистики й органу законодавчої влади та центральним органам виконавчої влади для здійснення ними визначених законом повноважень. А інформацію стосовно експортно-імпортних операцій конкретних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності пропонується надавати, окрім суб’єктів, визначених чинним Митним кодексом, ще й уповноваженим на проведення антидемпінгового розслідування в Україні центральним органам виконавчої влади.

Під час обговорення члени комітету висловили низку зауважень до проекту, зокрема, стосовно внесення змін до статті 308 Митного кодексу щодо надання інформації про обсяги експорту та імпорту органу законодавчої влади та центральним органам виконавчої влади. Народні депутати зауважили, що правові основи одержання, використання, поширення та зберігання інформації, регулювання доступу до інформації та забезпечення її охорони регламентовано низкою нормативно-правових актів. З огляду на це, голова комітету С. Терьохін зазначив, що «було б доцільно передбачити надання такої інформації спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади в галузі статистики замість органу законодавчої влади та центральним органам виконавчої влади для здійснення ними визначених законом повноважень». Стосовно пропозицій про внесення змін до статей 305 та 309 Митного кодексу щодо розширення сфери застосування митної статистики з метою захисту прав національних виробників під час проведення антидемпінгових розслідувань, то на засіданні комітету наголошувалося, що спеціальним законом, який визначає засади і порядок порушення та проведення антидемпінгових розслідувань і застосування антидемпінгових заходів, у тому числі інформаційні відносини в цій сфері, є Закон «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту». Крім того, й законами «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту» та «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» також передбачено «проведення антисубсидійних та спеціальних розслідувань». Тому народні депутати вважають, що варто додати до пропозицій щодо розширення сфери застосування митної статистики і ці два види розслідувань.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.