Ранкове засідання 20 травня

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що на порядку денному 16 урядових законопроектів, які перебувають у депутатів, оскільки було прийнято рішення всі документи, подані Кабміном, не зволікаючи, виносити на обговорення. Тоді парламентарії перейшли до голосування за Трудовий кодекс. Арсеній Яценюк закликав усіх віддати голоси на ухвалу документа, назвавши це голосування актом доброї волі по відношенню до опозиції. Кодекс набрав 386 голосів і взятий за основу, а терміни його подальших розглядів — подвоєно.

Коли парламентарії підійшли до розгляду змін до закону про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них, з’ясувалося, що головного доповідача — міністра аграрної політики Юрія Мельника — в залі немає. Тож народні депутати слухали його заступника. Запропоновані зміни полягають у приведенні до відповідності положень вітчизняного законодавства світовим вимогам згідно із вступом України до СОТ. Під час обговорення зал розділився навпіл. Одні запевняли, що ухвалення запропонованих змін знищить вітчизняного виробника і сприятиме ввезенню в Україну харчового сміття із світових ринків (цю позицію особливо палко відстоювала КПУ), інші стверджували, що прийняття змін необхідне. Так, приміром, співдоповідач заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Рижук закликав колег, незважаючи на рішення комітету, підтримати документ, від голосування утриматися. Однак проект ухвалено в першому читанні 226 голосами.

Обговорення змін до закону про ветеринарну медицину було не таким резонансним. Тож його розглядали за скороченою процедурою і прийняли 387 голосами. Такої одностайності, однак, не було досягнуто у голосуванні за внесення до порядку денного проектів змін до деяких законів, покликаних стимулювати розвиток АПК в рамках вимог СОТ та ввести спеціальний режим оподаткування сільськогосподарських товаровиробників. Незважаючи на заклик Голови Верховної Ради, мовляв, голосується лише внесення документа до порядку денного, а час розгляду все одно вирішуватиме погоджувальна рада, потрібної більшості голосів не набралося: коаліції голосів забракувало, а опозиція на підтримку не дала жодного.

Тоді народні депутати перейшли до розгляду резонансного законопроекту про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. У першій частині ранкового засідання парламентарії встигли розглянути лише проект народного депутата Василя Шпака. Розгляд урядового законопроекту розпочали після перерви. Доповідав заступник міністра економіки. Обговорення перейшло у взаємні звинувачення: Партія регіонів побачила в урядовому законопроекті прагнення зберегти корупційні схеми, які прикривалися Тендерною палатою. Проте законопроект, поданий урядом, був прийнятий у першому читанні.

На початку засідання колеги привітали з днем народження народних депутатів Валерія Бевзенка, Юрія Каракая та Олександра Черноморова .

На початку вчорашнього ранкового засідання Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк привітав депутатів з Днем банківських працівників. Затим народні обранці перейшли до виступів від фракцій. Так, представники Комуністичної партії висловили стурбованість ставленням влади до ветеранів Великої Вітчизняної війни. За словами Петра Цибенка, нині це справді «свято зі сльозами на очах». У передвиборних агітках загубилися привітання з Перемогою, а виділялися лише президентські бігборди з написом «Героям слава!», які, на думку комуніста, ветеранів могли лише образити.

Представник Партії регіонів Анатолій Кінах висловив стурбованість тим, що хоча Україна і стала повноправним членом СОТ, нині вона не готова до цього. Бо домінують високі темпи інфляції, подорожчання кредитів, занепад виробництва тощо. А Ксенія Ляпіна від імені «НУ—НС» повідомила, що чинний уряд не має ефективних методів боротьби з інфляцією. На її думку, уряду і коаліції слід сісти за стіл переговорів і напрацювати системні методи керівництва економікою. Політик також наголосила, що такий само системний підхід, а не ситуативні рішення потрібні й в приватизації. Натомість бютівець Андрій Кожем’якін нагадав парламентаріям, що існує коаліційна угода, якої більшості варто було б дотримуватися. Замість того лунають лише безпідставні, на його думку, звинувачування у бік Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Народний депутат наголосив, що політична сила, яку він представляє, наполягає на звільненні голови Фонду держмайна. Лідер блоку свого імені Володимир Литвин запевнив, що те, про що говорять нині під куполом Верховної Ради, це лише «розбірки» всередині влади, які абсолютно не цікавлять виборців. «Народ, — сказав Володимир Литвин, — зараз зневажає усіх політиків без винятку і думає лише про те, як вижити на мізерну платню». Він укотре наголосив на необхідності проведення спеціального засідання в парламенті із Президентом і Прем’єр-міністром для обговорення нагальних питань. Політик також наполягав, аби закон про зарплати було розглянуто в парламенті вже на цьому тижні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.