Відомі результати з трьох предметів

22 відсотки з тих, хто складав українську мову, математику та історію України, не змогли набрати необхідний мінімум (123 бали) і втратили свій шанс на здобуття вищої освіти. Цьогоріч їхні документи вже не розглядатимуть у приймальних комісіях. Загальне тестування показало: краще за всіх тести склали кияни. Вони лідери з усіх трьох предметів.

вівські випускники. На заході країни прекрасно знають українську та історію, натомість математика кульгає. У Криму вражають математичними здібностями, а от мову треба ще підучити. Не поступаються міським і сільські випускники. «Солов’їну» та історію вони знають на рівних, утім, рахують у селі трохи гірше.

— Дуже важливо, що понад половина випускників успішно впоралися із завданнями, це та кількість, що опанувала шкільний матеріал на середньому рівні, — радіє результатам заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський.

Тестування виявило і вундеркіндів: 19 людей отримали найвищі бали одразу з двох предметів. Найрозумніші — з різних регіонів, найбільше їх у столиці.

— У цьому списку «шишок», тобто відомих прізвищ, немає, — запевняє директор українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. — Але я вірю в те, що імена цих людей через три-чотири роки будуть гриміти на всю Україну, бо набрати 200 балів з двох тестів — дуже непросто.

Деякі підійшли до тестів творчо. З десяток робіт комп’ютер одразу не розпізнав. Твори з української мови майбутні абітурієнти «прикрасили» карикатурами на інструкторів й «оздобили» нецензурними посланнями. Такі роботи врешті-решт перевірили, а їхнє авторство встановили.

Свої особисті результати кожний учасник отримає до кінця травня в пункті реєстрації. Сертифікати з оцінками почнуть друкувати тільки сьогодні. Як виглядатиме документ, поки що не кажуть. Відомо одне: він матиме декілька ступенів захисту. Тому купувати підробки міністерство освіти не радить — приймальні комісії на місці зможуть перевіряти сертифікати на справжність.

З півмільйона учасників тестування 14 людей уже звернулися з офіційними апеляціями. В основному скарги пов’язані з організаційними питаннями. Є кілька прохань від тих, кому стало зле під час тестування, перескласти предмети на додатковій сесії. Медична довідка це право їм гарантувала.

В українському центрі оцінювання якості освіти обіцяють до 1 вересня скласти й опублікувати рейтинг шкіл, в якому оприлюднять рівень знань їхніх випускників.

На знімку: старший інспектор центру незалежного тестування Оксана Новікова під час тестів з української мови та літератури.