У Срібному в результаті виконання процедури банкрутства було продано за 371 887 гривень увесь цілісний майновий комплекс ВАТ «Срібне Райагротехсервіс». Фактично одна з останніх чернігівських райсільгосптехнік, яка якимось дивом дожила до 2008 року, поплатилася за взятий у лізинг трактор Т-150 двоповерховим адмінприміщенням, ангарами, реммайстернею, гаражами, автотранспортом, тракторами...

У Срібному — справжній шок. Адже, за скромними оцінками, все це коштує щонайменше три мільйони гривень.

— На сьогодні на підприємстві 75 працюючих, — каже голова правління ВАТ «Срібне Райагротехсервіс» Анатолій Якименко. — Ми обробляли 450 гектарів землі, ремонтували трактори, автомашини і з нашого району, і з сусідніх. Виживали тим, що лагодили двигуни, коробки передач, паливну апаратуру, електрообладнання, вакуумні насоси на фермах. Маємо їдальню, теплицю, дільницю з газифікації сіл та монтажу електрообладнання, електричну лабораторію, відділ постачання запасних частин та пально-мастильних матеріалів.

Зрозуміло, попри ці масштаби, зайнятість колективу, заробітки підприємства у невеликому районі були не такими великими, щоб у відповідні терміни розплатитися з ВАТ «Національна акціонерна компанія «Украгролізинг» (борг перед ним становив 125 079 гривень) та меншими кредиторами. Постановою Господарського суду Чернігівської області від 15 листопада 2007 року ВАТ «Срібне Райагротехсервіс» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Керівник підприємства сподівався, що для повернення боргу вистачить продажу одного з приміщень, кількох одиниць техніки. Але... спішно було реалізовано все.

Цікаво, що кредитори не бажали при цьому «крові». Вони у березні 2008-го погодилися укласти мирові угоди з рівномірною відстрочкою платежів аж до 2009 року. Намічалося, зокрема, ремонт у Срібному лізингової техніки з усієї України. Це сприяло б і ліквідації заборгованості, і розвитку підприємства. На засіданні комітету кредиторів 24 березня 2008 року було вирішено «звернутися з клопотанням до Господарського суду Чернігівської області про припинення процедури ліквідації ВАТ «Срібне Райагротехсервіс» та застосування процедури мирової угоди». Однак Господарський суд Чернігівської області 10 квітня 2008 року визнав, що «надані суду на затвердження мирові угоди укладено з порушенням встановленого порядку та суперечать законодавству, і тому в затвердженні мирових угод має бути відмовлено та зобов’язано ліквідатора продовжувати здійснення ліквідаційної процедури відповідно до вимог чинного законодавства».

Нас продали, а ми й не знали, що нас викупили десь до 20 квітня, — розповідає керівник. — Двоповерхову контору за 5 тисяч гривень, їдальню за 2 тисячі, медпрофілакторій з цехом за 12 тисяч гривень... А ще ж було більше 100 верстатів, 6 тракторів, 18 автомашин!

Голова Срібнянської районної ради Григорій Голдовський вважає, що продаж підприємства здійснено поспішно, і не розуміє, чому арбітражний керуючий не пішов назустріч інтересам кредиторів.

Анатолій Якименко нині оскаржує продаж ВАТ у вищестоящих інстанціях, суді. У листі до «Голосу України» керівник навіть обіцяє вжити радикальних заходів, якщо до нього не прислухаються — на знак протесту «запалити себе на території підприємства». Сподіваємося, цього не станеться. Аргументи боржника та його кредиторів досить переконливі, і вони повинні дати шанс трудовому колективу залагодити спір працею, виконанням взятих у мирових угодах зобов’язань.

Чернігівська область.

На знімку: Анатолій Якименко: «Як можна продати прохідну райсільгосптехніки за 93 гривні?».

Фото автора.