Учора, в День банківських працівників, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк презентував свою книжку «Банківська таємниця часів Помаранчевої революції».

У ній колишній керівник Національного банку розповідає про фінансову кризу, яка відбулася одночасно з Помаранчевою революцією на зламі 2004—2005 років. Автор зосередився на аналізі економічних подій в період наймасштабнішої нестабільності у країні. На його думку, ця криза була найстрашнішою в історії фінансової системи України, оскільки поєдналася криза недовіри та нестабільності валютної системи. Більшість таких фінансових потрясінь завершуються крахом банківської системи. Унікальність ситуації 2004-го в тому, що вітчизняна — вистояла, а після Помаранчевої революції одразу прискорила темпи. Вивчивши фінансові механізми, задіяні командою НБУ, яку на той час очолював Арсеній Яценюк, міжнародні фінансові організації внесли цей досвід до своїх підручників як один із найефективніших методів подолання кризи. Презентація відбувалася в теплій, майже родинній атмосфері. У своїй промові Арсеній Яценюк сказав: він планував, щоб це видання побачило світ два роки тому, але й нині воно, вважає автор, надзвичайно актуальне.

Арсеній Яценюк заперечує проти того, щоб книжку називали мемуарами, мовляв, рано йому ще цим займатися. Він каже, що намагався написати командну працю про симбіоз влади і людей. Зі слів політика, саме в Нацбанку йому довелося працювати з найсвітлішими людьми у його житті.

Для присутнього на презентації Миколи Азарова поява книжки була несподіванкою. Каже, що з Арсенієм Яценюком він познайомився ближче саме у дні, описані в ній. Він обіцяв прочитати «Банківські таємниці» і тільки потім висловити думку про них.

«Я б дуже хотів, щоб цю книжку хоча б частково прочитали діючий та майбутній уряди, Центробанк, фінансисти і, можливо, прості люди. Сьогодні світ стоїть перед викликами глобальних криз, починаючи від фінансової і закінчуючи харвочою. Але ніколи не можна опускати руки — свята віра в країну та себе, професіоналізм можуть змінити якщо не все, то багато що». Так завершується книжка, яку можна назвати чудовим підручником для фінансистів. Вона вийшла трьома мовами: українською, російською та англійською. Тут описано дії з подолання кризи, а також подаються статистичні матеріали. А доступність викладу дає змогу легко зрозуміти складні макроекономічні поняття навіть непідготовленому читачеві.

Зареєстровано офіційних спостерігачів

Відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого було ухвалено постанову про встановлення форми протоколів територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів. Також ЦВК зареєструвала 53 офіційних спостерігачі від Міжнародної громадської організації сприяння розвитку виборчих технологій «За справедливі вибори» на позачергових виборах депутатів Київської міської ради та Київського міського голови 25 травня 2008 року.

Крім того, ЦВК розглянула звернення Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування від 14 березня 2008 року стосовно призначення повторних виборів Корманського сільського голови (Корманська сільська рада Сокирянського району Чернівецької області). За підсумками розгляду наданих матеріалів комісія встановила, що, відповідно до постанови Апеляційного суду Чернівецької області від 23 червня 2006 року, вибори Корманського сільського голови, які відбулися 4 червня 2006 року, визнано недійсними, а Корманську сільську територіальну виборчу комісію зобов’язано призначити повторні вибори. Проте Корманська сільська територіальна виборча комісія у встановлений законом строк повторні вибори Корманського сільського голови не призначила. Відтак ЦВК, відповідно до законодавства, призначила повторні вибори Корманського сільського голови на неділю 20 липня 2008 року.