Фото для незрячих помандрували країною

Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк дав старт загальнонаціональному туру фотовиставки для незрячих. Глава парламенту, а також дружина Президента Катерина Ющенко, народний депутат Ольга Герасим’юк, актори Богдан Бенюк, Ольга Сумська, Марія Єфросініна, журналіст Микола Вересень, співаки Фома та Олег Скрипка й інші відомі люди, які озвучували особливі фотографії, поставлять свої відбитки пальців на плакаті, який разом із виставкою проїде всією Україною. Наприкінці туру плакат виставлять на благодійному аукціоні, а виручені кошти підуть на придбання апарата для виготовлення тактильних відбитків.

Як уже повідомлялося, виставку фотографій для незрячих Юрія Білака «Доторкнутися і побачити» вперше в Європі презентує фонд Арсенія Яценюка «Open Ukraіne».

Без статусу не буде і спостерігачів

Реєструвати офіційних спостерігачів від міжнародного суспільного руху «Душа і Економіка» на позачергових виборах депутатів Київської міської ради та київського міського голови не будуть. Таке рішення ухвалено днями на черговому засіданні Центральної виборчої комісії.

ЦВК встановила, що відповідні звернення мають підписувати керівники певної міжнародної організації або дипломатичного представництва іноземної держави. Із поданих до ЦВК документів встановлено, що організація «Душа і Економіка» не має статусу міжнародної, повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії.

Виборчий процес будуть висвітлювати по-новому

Процес висвітлення виборів у ЗМІ потребує вдосконалення. Таку думку висловив народний депутат Андрій Шевченко на вчорашній прес-конференції. Він представив розроблений проект змін і доповнень до деяких законів України щодо передвиборної агітації і висвітлення виборчого процесу в пресі. За словами політика, зміни торкнуться трьох законів — про вибори Президента, про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад і сільських, селищних і міських голів та про вибори народних депутатів.

Автори законопроекту сподіваються за допомогою закону здолати замовлену журналістику, так звану «джинсу», а також усунути застосовувані зараз виборчі технології. У законопроекті міститься й чіткий перелік умов, за якими можна зупинити діяльність ЗМІ. Передбачається, що такі дії стосовно мас-медіа можна застосувати тільки в разі грубих порушень. Є положення, котрі гарантують максимальний доступ ЗМІ до інформації, а також не дозволяють проводити недобросовісну агітацію.