...І все-таки воза вдалося зрушити з місця. Учора після кількаденного переговорного процесу Верховна Рада продовжила роботу в сесійному режимі. Понад те, у другому читанні вдалося навіть прийняти нову редакцію закону «Про Кабінет Міністрів України».

Але, попри таке оптимістичне завершення тижня, в багатьох аналітиків і оглядачів залишаються сумніви щодо життєздатності правлячої коаліції. Адже криза у стінах парламенту розгорілася неочікувано. Минулого вівторка Президент України Віктор Ющенко мав виступити із щорічним посланням до Верховної Ради. Однак політичні союзники почесного голови партії «Народний союз «Наша Україна» — фракція Блоку Юлії Тимошенко — заблокували парламентську трибуну.

Офіційна причина — передусім треба розглянути пакет антиінфляційних законів. Щоправда, скільки їх, мало хто знав. Прем’єр озвучила цифру 34. Саме стільки проектів законів, за її словами, уже кілька місяців перебувало на розгляді у Верховній Раді. Одначе невдовзі виявилося, що три. І вони були включені у порядок роботи парламенту на цей тиждень.

Отож багато хто, в тому числі коаліціянти від «НУ—НС», засумнівалися у щирості своїх колег. Насправді, стверджували політологи і деякі колеги, справжня причина такого кроку бютівців полягала в іншому. Передусім Блок Юлії Тимошенко не хотів допустити приведення до присяги суддів Конституційного Суду за квотою Президента. Тим паче, що БЮТ розробив свій проект редакції Основного Закону. І навіть планував у четвер, що минув, прийняти його у першому читанні. Однак бліцкриг БЮТу не вдався. Отож довелося іти на поступки.

А тим часом розгортається битва за столицю. Передвиборна боротьба за посаду голови міста і крісла депутатів Київради досягла апогею. Чим вона закінчиться? Поки що невідомо. Однак, як показують соціологічні опитування, результати виборів можуть стати справжнім холодним душем. Не тільки для деяких партій і блоків, а й для політиків. Бо, як з’ясовується, кияни вміють відрізняти зерно від полови, а ще слова і діла. Бо народне прислів’я каже «Багато галасу — даремно».