Запобігти узурпації влади

Основним політичним завданням Віктора Ющенка нині має стати запобігання узурпації влади під час перехідного періоду в державі. Таку думку висловили експерти ліберального українського клубу під час «круглого столу» на тему «Політична криза. Конституційна реформа. Нова політична система: місія Ющенка».

Як вважає директор програм політичного аналізу Міжнародного центру політичних досліджень Віктор Чумак, поглиблення політичної кризи в Україні спричинене конституційною реформою, що розпочалася ще 2004 року, триває й досі.

Він зазначив, що шлях конституційних змін є незворотним і необхідним для держави. На його думку, найімовірніше, перерозподіл влади відбудеться в бік розширень повноважень парламенту, і роль чинного Президента в цьому процесі є дуже важливою. Окрім того, директор МЦПД позитивно оцінив реформаторську діяльність Віктора Ющенка в конституційній сфері, а загострення політичної боротьби назвав «проявом вад молодої демократії».

У свою чергу, політолог Анатолій Дністровий вбачає місію чинного Президента в підготовці суспільства й держави до поступового переходу до нової форми державного правління. «Дії Ющенка мають бути «м’яким авторитаризмом», щоб у майбутньому Україна отримала справжню демократію у вигляді парламентської республіки», — зазначив він.

Водночас він підкреслив, що такий перехід має відбуватися поступово, а не в короткій перспективі, як до цього закликають певні політичні сили. «Наразі країна не готова до таких змін. Для цього їй потрібно зміцнити позиції органів державного самоврядування і судової гілки влади», — вважає Анатолій Дністровий.

Сергій МЕЛЬНИК.

Не розколоти країну

Народний депутат Лілія Григорович (фракція «НУ—НС») закликала колег по коаліції очистити свої лави від осіб, причетних до «рейдерства, тендерства та землезнищення», а також відмовитися від конституційних змін.

«Я хочу попросити мого Прем’єр-міністра не голосувати утретє за парламентську олігархію чи за парламентське канцлерство, яке не замовляв український народ і яке не прописано в коаліційній угоді». Інакше, занепокоєна депутат, утвориться двопартійна система і почнеться битва, «і вона буде не на життя, а на смерть». Такий парламентаризм може розколоти Україну, тому що не буде Президента, який є гарантом цілісності й суверенітету, переконана Лілія Григорович.