16 травня Україна стала 152-м членом світового клубу торгівлі

Учора, 16 травня 2008 року, набрав чинності ратифікований Верховною Радою 10 квітня 2008 року Протокол про приєднання України до Марракеської угоди про створення Світової організації торгівлі. Цього самого дня Президент України підписав Договір про приєднання України до СОТ. Отже, після 14 років переговорів і внутрішніх реформ Україна стала повноправним 152-м членом світового клубу торгівлі.

Тепер Київ зможе поліпшити умови торгівлі з 151 державою, на частку яких припадає понад 95% світової торгівлі. Щоправда, натомість вітчизняному виробникові доведеться навчитися працювати без преференцій, в умовах більш жорсткої конкуренції. Урядові України з великим запізненням доручено протягом місяця затвердити план дій з адаптації української економіки до умов СОТ.

Як стверджують у Мінекономіки, ця справа все-таки варта заходу: після вступу до СОТ очікується зростання доходів держбюджету від зовнішньоекономічної діяльності і додаткове щорічне збільшення експорту продукції щонайменше на 7—10%, істотне збільшення обсягів іноземного інвестування. Вітчизняного виробника порадують зменшенням тарифних і нетарифних обмежень, що перешкоджають виходу українських товарів на ринки країн—членів СОТ, а також можливістю ефективно протистояти антидемпінговим розслідуванням. Приєднання до СОТ передбачає скасування квот на експорт українських металів у Євросоюз і забезпечує недискримінаційний транзит товарів і послуг. Не варто забувати, що членство Києва у СОТ залишається основною і необхідною умовою для переходу в офіційний статус переговорів про створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Тим часом, як повідомив УНІАН, в Мінекономіки України, Київ виконав не всі зобов’язання з протоколу про вступ до СОТ. Зокрема, не ухвалив низку законопроектів. «Тиждень тому відбулася телефонна розмова Віктора Ющенка і генерального директора СОТ Паскаля Ламі, під час якої Президент чітко пообіцяв, що Україна виконає всі зобов’язання, які ввійшли до протоколу про приєднання до СОТ, і зокрема прийме необхідні закони», — повідомив представник міністерства.

З неприйнятих документів найважливішим є закон «Про внесення змін до Закону України «Про митні тарифи». Хоча, як повідомив чиновник, митниця вже одержала від уряду інструкції працювати за новими тарифами, вказаними у протоколі про вступ до СОТ.

Сьогодні переговори про приєднання до СОТ ведуть близько 30 країн світу, у тому числі Росія. Коли ідея вступати в організацію «синхронно» не знайшла розуміння в Києві, Москва почала різко критикувати Україну за «здачу своїх позицій» перед СОТ. У РФ і тепер побоюються, що після скасування Україною колишніх митних обмежень через неї в Росію транзитом рине дешевий імпорт. На думку експертів Інституту вивчення Росії, після вступу України до СОТ Москва може заборонити ввезення і низки українських товарів. Зокрема, сирів, пива, безшовних труб, шпалер і легкових автомобілів. Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський не схильний драматизувати події, адже зі вступом до СОТ Україна отримає можливість ефективніше вирішувати двосторонні торговельні суперечки.