«Конституційний Суд України в системі органів державної влади: актуальні проблеми та шляхи їх вирішення» — така тема міжнародної конференції, проведеної вчора Конституційним Судом спільно з Венеціанською комісією Ради Європи, координатором проектів ОБСЄ в Україні, та німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва.

У вітальному слові Президент Віктор Ющенко заявив: він повністю солідарний із висновками міжнародних інституцій, що головною проблемою політичної нестабільності в Україні є передчасна і непродумана політична реформа, здійснена у грудні 2004 року. А тому на часі нова, якісна конституційна реформа і її проведення через Національну конституційну раду та широке обговорення. Глава держави наголосив, що конституційна реформа 2004 року — це приклад того, як не можна робити. Адже не можна приймати конституційні зміни без широкої громадської полеміки, без обговорення у парламенті й писати Основний Закон під конкретні персони у державі.

В. Ющенко зауважив, що це по суті був конституційний переворот, але всі сторони знайшли силу і мужність домовитися до ключового і головного: поважаємо національну Конституцію. Характеризуючи сучасний політичний процес, глава держави наголосив: «На базі поваги до Конституції можемо творити компроміси для виходу з кризи. Коли прийдемо до спокою, треба знову повернутися до внесення змін до Конституції і по суті сформувати її нову редакцію, яка забезпечила б стабілізацію передусім інституційних відносин у країні».

Президент зазначив, що сьогодні в Україні немає жодної політичної сили, яка виступала б проти роботи над новими конституційними змінами. За словами В. Ющенка, є потреба внести зміни і доповнення до значної частини статей Основного Закону. Передусім не задовольняє рівень гарантій, прав і свобод громадянина, закріплених у Конституції, але які водночас залишаються просто декларацією. Окрім того, чинна Конституція не дає відповіді на потребу глибокої реформи місцевого самоврядування. В. Ющенко зазначив, що у системі влади місцеве самоврядування є найбільш недооцінений інституційний орган, і нам треба все зробити, щоб змінами і доповненнями до Основного Закону надати значні владні акценти місцевій владі та органам самоврядування, а також удосконалити виборчу систему місцевих органів влади.

На думку Президента, сьогодні є два варіанти формату внесення конституційних змін: або так, як у листопаді 2004-го, коли в колі декількох персон без широкого обговорення писалися конституційні зміни «під себе», що, зрештою, і вилилося у помаранчеву революцію, або ж провести широке публічне обговорення, розробити зміни до Конституції у Національній конституційній раді, після чого відповідний законопроект буде внесено до парламенту. Саме за такий варіант виступає В. Ющенко: «Я не мислю конституційний процес без українського парламенту».

У своєму виступі глава держави заявив: нинішня криза у Верховній Раді спричинена тим, що лідер однієї із провідних парламентських партій, глава уряду намагалася реалізувати сценарій, який нагадує 2004 рік, — разом із людьми, які готували зміни до Конституції у 2004 році, написано новий варіант Основного Закону і вже в четвер 15 травня хотіли провести перше голосування у парламенті за цей проект. Однак, народні обранці знайшли силу і добру волю протидіяти такому сценарію, зауважив В. Ющенко. «Конституційний процес в Україні йде гідним шляхом і виключно демократичним способом. Ми забезпечимо прийняття у парламенті змін до Конституції», — сказав він. А звертаючись до суддів Конституційного Суду, глава держави зазначив, що КС пережив спроби привнести у його роботу колосальну політизацію і політичну корупцію. Проте його судді гідно пройшли ці політичні та моральні іспити і Конституційний Суд сьогодні є стабільним інститутом у державі.

У свою чергу Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак запевнив, що цей орган діє з позицій права, а не політики. Проте, щоб забезпечити верховенство права, потрібна не лише законодавча робота, а й підвищення рівня правової освіченості громадян і формування нових параметрів Конституції як Основного Закону держави. За словами Голови КС, у ході конституційної реформи важливо не те, де напрацьовуватимуться зміни до Основного Закону, — у Національній конституційній раді чи Верховній Раді у тимчасовій спеціальній комісії, а щоб усі політичні гравці дійшли згоди й ухвалені зміни були потрібні людям.

Присутній на конференції член Венеціанської комісії Ради Європи від Латвійської Республіки, голова Конституційного суду Латвії у 2000—2007 роках Айварс Ендзінш висловив думку, що конституційна реформа в Україні має бути здійснена без зволікань, але в демократичний спосіб. І найважливіше — досягти консенсусу, який гарантував би, що Конституцію у зміненому вигляді поважатимуть і дотримуватимуться усі політичні сили. Айварс Ендзінш також запевнив, що Венеціанська комісія готова надати допомогу Україні в процесі внесення змін до Конституції, але жодного проекту конституційних змін для надання висновків до Венеціанської комісії ще не надходило.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.