Арсеній Яценюк 20 травня 2008 року презентує свою книгу«Банківська таємниця часів помаранчевої революції»

Голова Верховної Ради, колишній керівник Національного банку України розповідає про фінансову кризу, яка відбувалася одночасно з помаранчевою революцією на зламі 2004—2005 років. Автор зосередився на аналізі економічних подій країни в період наймасштабнішої політичної нестабільності в Україні з часів здобуття незалежності.

Ця криза була найстрашнішою в історії фінансової системи України, оскільки в ній поєдналися криза недовіри та нестабільності валютної системи. Що, зі свого боку, загрожувало фінансовою кризою для української економіки. Протягом ХХ століття більшість таких фінансових потрясінь завершувалися крахом банківської системи. Унікальність ситуації 2004 року в тому, що вітчизняна банківська система не лише вистояла в надважких умовах, а і прискорила темпи одразу після подій помаранчевої революції. Після вивчення фінансових механізмів, задіяних командою НБУ під керівництвом Арсенія Яценюка, міжнародні фінансові організації внесли цей досвід до своїх підручників як один із найефективніших методів подолання кризи.

«Я би дуже хотів, щоб цю книгу, хоча б частково, прочитали діючий та майбутній уряд, Центробанк, фінансисти і, можливо, прості люди. Сьогодні світ стоїть перед викликами глобальних криз, починаючи від фінансової, закінчуючи харчовою. Але ніколи не можна опускати руки — свята віра в країну та себе, професіоналізм можуть змінити якщо не все, то багато що». Цими словами Арсеній Яценюк завершує свою книгу «Банківська таємниця часів помаранчевої революції», але в цих кількох рядках фактично передано суть усієї книги. Неоціненний досвід, пережитий командою Національного банку і перенесений на сторінки видання, може стати ключем до вирішення можливих майбутніх фінансових викликів. Ця книга не лише мемуари автора, а ще й чудовий підручник для нинішніх та майбутніх фінансистів, і не лише з України. Тому книга виходить трьома мовами: українською, російською та англійською. В ній описано дії з подолання кризи, а також наведено статистичні матеріали. Утім, завдяки живому та доступному переказу подій, Арсенію Яценюку вдалося створити своєрідний економічний детектив. Книга не лише легко сприймається, а й дає унікальне розуміння складних макроекономічних понять навіть непідготовленому читачеві.

У зв’язку з виключенням із списків, вважати недійсними посвідчення помічників-консультантів народного депутата України Грицака В. М.:

Наразьянца Арсена Григоровича (номер посвідчення 98/31),

Кравченка Василя Івановича (номер посвідчення 98/34).

Управління кадрів.