Ранкове засідання 16 травня

Учора в сесійній залі Верховної Ради зареєструвалися 431 народний депутат. Глава парламенту розпочав засідання з повідомлення про те, що відучора Україна стала повноправним членом СОТ. Усі ставки і зобов’язання, зафіксовані у протоколі, ратифікованому Верховною Радою, мають набрати чинності, сказав Арсеній Яценюк. Потім він оголосив годинну перерву для проведення чергової погоджувальної ради. Після цього трибуну розблокували і парламентарії розпочали роботу із зачитання Головою Верховної Ради депутатських запитань та звернень.

Потім депутати заслухали виступи від фракцій. Так, представник «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко назвав блокування трибуни, яке тривало протягом тижня, безпідставним. Адже всі документи, які вимагали поставити на голосування, й без того були в порядку денному. Зокрема, основним каменем спотикання він назвав «умовний антиінфляційний пакет». А дії політичних партнерів — «свідомим недружнім кроком по відношенню до партнерів і Президента». В’ячеслав Кириленко акцентував увагу на тому, що «НУ—НС» готова співпрацювати з будь-якими фракціями, якщо це дасть змогу організувати продуктивну роботу парламенту. Водночас він закликав народних обранців не робити з конституційної реформи розмінної монети. І зняти це питання з порядку денного взагалі. Насправді антиінфляційні заходи, на думку політика, слід розглядати на урядовому засіданні. Також В’ячеслав Кириленко закликав представників Кабінету Міністрів прислухатися до «плану Васюника» і сісти за стіл переговорів.

Керівник БЮТ Іван Кириленко запевнив, що у виступі колеги ключовою була теза про те, що антиінфляційні законопроекти були в порядку денному. Він гарантував, що готовий «повибачатися з трибуни, якщо цей пакет ухвалять». Тоді відповідальність за інфляцію ляже на уряд, вважає політик. Окрім того, Іван Кириленко обурений і ситуацією, що склалася з Фондом держмайна. Адже нині його очолює представник політичної сили, яка навіть не представлена в парламенті. А відповідальність за дії цього керівника лягає на плечі уряду, бо кошти, отримані від приватизації, закладено в чинний бюджет.

Представник КПУ Адам Мартинюк назвав події, які відбувалися в парламенті, історичними. Мовляв, такого ще не було, щоб коаліція виступала проти коаліції. Він також зауважив, що той політичний консенсус, якого вдалося досягти в п’ятницю, цілком можна було б віднайти ще у вівторок. А відтак плідно попрацювати весь тиждень, а не півдня. Адам Мартинюк також висловив незадоволення тим, як відзначався День Перемоги у столиці — свято ніби загубилося у передвиборній лихоманці. Він також вважає, що антиінфляційні закони слід приймати неодмінно. Однак запропоновані представниками БЮТ законопроекти не здатні розв’язати проблеми, вважає представник КПУ.

На думку представника Партії регіонів Миколи Азарова, сьогодні наша країна перебуває на шляху до повного хаосу та анархії, коаліція довела свою недієздатність. Він запевнив, що ціни зростатимуть і надалі, оскільки падають обсяги виробництва. Нині, за даними Миколи Азарова, продукти подорожчали на 40 відсотків. А пояснення політичних опонентів, що це світова тенденція, не відповідають дійсності. Адже в Україні цей процес відбувається набагато стрімкіше, аніж, скажімо, в Європі.

Володимир Литвин, лідер блоку свого імені, впевнений, що офіційна причина блокування трибуни — «антиінфляційний пакет», — це лукавство. На його думку, зараз в Україні почалася криза державності. А політики, ділячи владу, захопилися «пошуками ворогів та шкідників, як в 30-х роках». Володимир Литвин наголосив, що неухвалення законів із пакета може спровокувати нове блокування трибуни. Він запропонував провести в будинку під куполом спеціальне засідання Верховної Ради, на яке запросити Президента та прем’єра, і разом шукати шляхи, як подолати інфляцію.

Підсумовуючи виступи колег, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк сказав, що нині Україна деградує і зсередини, і зовні. Те, що відбувається, політик назвав театром абсурду. «Країна розвалюється руками влади», — вважає глава парламенту. Зараз вона тримається винятково завдяки мудрості українського народу. Але якщо ситуацію не змінити, то дуже швидко в сесійній залі можуть сидіти зовсім інші люди, застеріг Арсеній Яценюк. Далі народні депутати приступили до завершення процедури розгляду закону про Кабінет Міністрів. Після розгляду всіх поправок документ було ухвалено 245 голосами. Після чого почали розгляд пакетних документів. Більшістю голосів депутати ухвалили проект про врегулювання цін на певні види соціально важливих продуктів.