Наш кореспондент з’ясовував причини неподобства
Першим, кого я зустрів при в’їзді на територію «Феофанії», був охоронець. Високий, худорлявий чоловік стояв на східцях прохідної, а позаду виднівся вицвілий напис: молоко, кефір, сири, ковбаси, мінеральна вода і т. д.
— Давно магазин не працює?
— Та, мабуть, з рік уже, — відповідає охоронець.
— А чому? Яка причина?
— Бог його знає... Одні кажуть, що «Феофанію» хочуть приватизувати, магазин закрили, щоб майна було менше, а потім його продадуть...
— Як ваше прізвище, ім’я та по батькові, щоб я міг зіслатися на нашу розмову?
Чоловіка, ніби у м’яке місце джміль ужалив.
— Ні-ні-ні, — замахав він руками, — ви поїдете, а мені тут працювати треба.
Ну, що ж... Давнє, дороге і знайоме — хоч до серця прикладай: моя хата скраю...
Однак запам’яталося — начальство питайте...
В одному з відділень прошу завідуючого прояснити оказію. Лікар розводить руками:
— Дуже незручно, сам інколи не встигаю пообідати, то підеш кави вип’єш, бутерброд з булочкою купиш...
— А можу я послатися на нашу розмову?
— Навіщо?..
І все-таки знайшовсь один козак. Це Раїса Анатоліївна Бабак, сестра-господиня хірургічного відділення:
— У «Феофанії» працює майже півтори тисячі людей. Бувало, ідеш з роботи, заскочиш до магазину, купиш, що треба, я вже не кажу про хворих. Найближча забігайлівка аж на бензозаправці, де можна вибрати хіба що жуйку. Якщо допоможете, люди тільки дякуватимуть.
Після відвідин планового відділу та бухгалтерії лікарні я йшов до головного лікаря «Феофанії», як мовиться, у всеозброєнні.
Ігор Петрович Семенів, господар «Феофанії», ввічливо запросив сісти, і почалася наша тривала розмова.
З’ясувалося, що як до Майдану, так і після Майдану балом править один і той само витвір з назвою — бюрократ. Нічого не змінилося і не міняється. Увесь пакет документів на магазин і на аптеку до останньої коми припадає пилюкою у Фонді держмайна. На магазин папери валяються вісім місяців, на аптеку — півроку.
Пригадалися пояснення з планового відділу: «Феофанія» — державне підприємство і будь-які маніпуляції з його майном необхідно узгодити з Фондом держмайна. Воно нібито і правильно. Але давайте пройдемося цими лабіринтами. Зібрано пакет документів, де є згода та десяток підписів керівників «Феофанії» про передачу в оренду двох невеликих приміщень для магазину і аптеки на території лікарні.
Отож півсправи зроблено, стертих підметків рахувати не берусь, бо, як з’ясувалося, одіссея тільки починалася. Бюрократична повінь бере розгін з регіонального відділення Фонду держмайна у м. Києві. Спершу майно для оренди слід оцінити. Для цього існує стандарт, мірило — п’ять днів. Оцінювачів шукають, ніби голку в сіні, довго, по кілька місяців. То погода не випадає, то ще якась біда стане на заваді. Зрештою, знайшли. Тепер серед оцінювачів треба провести тендер, щоб ніхто нікого не обвів навколо пальця. Нехай це буде тендер №1. Провели. Оцінили. Далі — найголовніше. Тендер №2 — хто переможе на основі зробленої оцінки, щоб взяти в оренду приміщення під магазин чи під аптеку. На цю акцію відводиться ні мало ні багато, аж півроку.
— Цю систему треба зруйнувати, — переконаний головлікар Ігор Семенів і мотивує не тільки прикладом тяганини у «Феофанії», а й тим, що скаржитися нема кому, хіба що самому Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку...
— Але скарга до Прем’єр-міністра може й не потрапити, — заперечую.
— Ми знайдемо спосіб її дослати, — уточнює головлікар. — Гріх так не довіряти. Ну, йшлося б про великі об’єкти на значні суми, а то нещасні магазин та аптека...
Пожурилися... «Феофанія» — клінічна лікарня №1 в Україні. Тут функціонує потужна діагностична база, різноманітні підрозділи хірургічного та терапевтичного профілів, гордістю лікарні є Всеукраїнський центр радіохірургії...
— Потрапити сюди непросто? — запитую.
— Частина пацієнтів закріплені за лікарнею. Це в основному високопосадовці. А загалом кожна людина має змогу обстежитися, пройти лікування у «Феофанії», тільки воно буде платним.
— Дорого?
— Не дорожче, ніж у «Бориса». В середньому 1000 гривень за добу. Пролікували безплатно більше півтори сотні потерпілих на Майдані. Зараз ще вісім учасників Майдану з серйозними травмами перебувають у лікарні.
— Днями вийшла Постанова Верховної Ради України про лікування у «Феофанії» воїнів, поранених у боях з терористами на Донбасі. Чекаєте?...
У відповідь головлікар пропонує листок паперу. Це проект листа, у якому «Феофанія» уклінно просить на виконання згаданої Постанови підсобити ще й необхідними медпрепаратами.
Щоб і хлібом, і сіллю...