Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував парламентові ухвалити у першому читанні проект закону «Про визнання депортованим і відновлення прав українського населення, примусово переселеного в 1944—1951 рр.». Йдеться про українців, яких було переселено з нинішньої території Польщі під час операцій «Сейм» та «Вісла» за комуністичного режиму. Автор законодавчої ініціативи, народний депутат Михайло Косів на засіданні комітету продемонстрував численні історичні дослідження та видання свого часу засекречених документів із архівів спецслужб і українських, і польських, котрі свідчать, що переселення сотень тисяч українців із історичних українських земель було примусовим, із конфіскацією майна та обмеженням політичних, соціальних, економічних і культурних прав. Законопроектом пропонується визнати, що особи, примусово переселені у 1944—1951 рр., а також члени їхніх сімей, вважаються депортованими і на них поширюються пільги, передбачені законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а матеріальні та моральні збитки, завдані депортованим та членам їхніх сімей, підлягають відшкодуванню у розмірах і порядку, встановлених Кабінетом Міністрів. Під час обговорення депутати і представники уряду вказували на потребу вдосконалити законопроект, щоб не призвести до численних судових звернень до українських судів та Європейського суду з прав людини. Голова комітету Ігор Шаров наголосив, що проблема депортованих українців надзвичайно серйозна і потребує законодавчого врегулювання, однак рішення українського парламенту має бути виваженим, а не емоційним, тож запропонував ухвалити законопроект за основу і надалі доопрацювати його з урахуванням усіх зауважень і пропозицій.

Комітет також розглянув два урядові законопроекти і рекомендував парламентові ухвалити у першому читанні проект змін до закону «Про імміграцію» (щодо неповнолітніх дітей), а законопроект про внесення змін до статті 26 закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (у разі реадмісії) — у першому читанні й у цілому.

Голова комітету Ігор Шаров також висловив занепокоєння з приводу виконання положень Указу Президента України від 28 березня про створення центрального органу виконавчої влади з питань міграції. В інтерв’ю журналістам він нагадав, що Кабінет Міністрів на виконання цього указу повинен до 1 липня розглянути питання щодо створення центрального органу виконавчої влади з питань міграції, діяльність якого спрямовуватиметься урядом через міністра внутрішніх справ України. Майже рік тому відбулося засідання РНБО, за рішенням якого було дано доручення розробити Концепцію державної міграційної політики та створення Міграційної служби України. «На жаль, досі це питання перебуває в стадії розробки», — зазначив

І. Шаров, наголосивши на потребі створити умови й механізми для повернення в Україну заробітчан, протидії незаконній міграції, посилення відповідальності за правопорушення, поглиблення міжнародної співпраці у боротьбі з незаконною міграцією, сформувати необхідну законодавчу базу для ефективного регулювання міграційних процесів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.