Ранкове засідання 15 травня

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що під час позавчорашньої зустрічі у Президента лідери держави і парламентських фракцій «ні до чого не домовилися». Тому, за його словами, «чужі проблеми» парламентаріям доведеться вирішувати самостійно. Водночас він повідомив, що опозиція готова розглядати питання про відставку голови Фонду державного майна за двох умов: розгляд державної програми приватизації і внесення змін до закону про держбюджет з чітким висловленням позицій, куди будуть направляти гроші, отримані від приватизації.

Крім того, глава парламенту повідомив про своє бачення виходу з кризи. За його словами, не виникає «жодних заперечень у жодної з фракцій щодо розгляду законопроектів про безмитне ввезення продуктів харчування і м’яса». «Там є шість законопроектів — три основних і три альтернативних. Нехай представники уряду визначаються, за який із законопроектів голосувати. Всі фракції готові до розгляду законопроектів», — заявив Яценюк.

Він наголосив, що пропонуватиме «поставити на порядок денний усі урядові законопроекти, які й так у ньому стоять». «Повністю день приділити розв’язанню цих питань. І таким чином пройти сьогоднішній день. Також слід включити законопроект про підвищення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху», — додав Голова Верховної Ради.

Після чого оголосив перерву. Однак після неї лідери фракцій вимушені були знову зібратися на погоджувальну нараду. Оскільки, повідомив глава парламенту, узгодили лише кількість законопроектів (серед яких були депутатські й урядові), а які підтримувати — не визначилися.

Однак на погоджувальній раді згоди не дійшли. І політики в кулуарах коментували вчорашні події так: знову все «заглохло», так і не почавши рухатись, заявив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, відповідаючи на запитання журналістів.

Він звинуватив партнерів по коаліції у намаганнях затягнути час, відведений для розгляду антиінфляційних законопроектів, для того, щоб довести неефективність роботи уряду. На запитання, чому б БЮТ не погодитися на закон про Кабмін, якщо вони так хочуть дійти до антиінфляційних законопроектів, він сказав, що окрім цього закону «НУ—НС» наполягає на ухваленні всіх коаліційних законопроектів, а лише після цього обіцяє «порадитися, що робити далі». «Але ці закони приймаються вже чотири місяці», — наголосив лідер фракції БЮТ. Він зазначив, що БЮТ не має наміру виходити з коаліції. «Ми не ставимо питання про вихід із коаліції. Ми підозрюємо, що, можливо, там уже щось інше є. І якщо інше є, то ми не маємо нічого проти. Далі перебувати у владі де-юре, а де-факто в опозиції, — не смішно», — сказав Іван Кириленко.

А фракція Партії регіонів не голосуватиме за пакет антиінфляційних законів та зміну керівництва Фонду держмайна, повідомив народний депутат Борис Колесніков. На його думку, БЮТ «прикривається пакетом антиінфляційних законів, щоб не ухвалювати закон про Кабмін». «Але в цих законах немає нічого антиінфляційного», — сказав він. На думку парламентарія, ухвалення цих законів, а також зміна керівництва ФДМУ — внутрішня проблема коаліції.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин заявив: головна причина блокування парламентської трибуни з боку БЮТ — небажання приводити до присяги суддів Конституційного Суду. І навіть у разі ухвалення урядових антиінфляційних законопроектів, переконаний він, блокування роботи парламенту скоріше за все не припиниться. А боротьба за суддів КС, за словами лідера блоку, пов’язана з конституційними змінами, «які всі пишуть і очевидно скоро будуть оприлюднювати». Можливий вихід із ситуації він вбачає у завершенні розгляду закону про Кабмін або прийнятті рішення Верховною Радою про призупинення розгляду цього документу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.