Незаконну оборудку із землею в Каховському районі викрило УСБУ Херсонщини. Незважаючи на застереження МінАП, колишній голова райдержадміністрації передав ЗАТ «Кримська фруктова компанія» понад дві тисячі гектарів землі в селі Коробки, що належить Каховському державному аграрному технікуму і має статус «навчальної». Порушники відбулися штрафами, котрі, втім, голову навіть не зачепили.

«Сюрприз» своїм землякам Віктор Гуцов підніс в передостанній день перебування на посаді голови райдержадміністрації. Скріпив власним підписом «дукумент», за яким шмат технікумівської землі — майже 2200 гектарів — перейшов у довгострокову оренду ЗАТ «Кримська фруктова компанія». Дорогоцінна земелька, на якій десятиліттями проливали піт коробківські селяни та здобували ази хліборобської науки студенти аграрного технікуму, опинилась у руках «чужинців». Не було ні конкурсної комісії, ні земельної, не розглядали те питання й депутати Коробківської сільської ради під керівництвом Ігоря Сегляника. Утім, голова був «у курсі» — всупереч закону він взяв на себе право надати дозвіл на передачу землі філії ЗАТ «Кримська фруктова компанія».

Порушення закону про яке йде мова, в матеріалах СБУ зафіксовано цілком зрозуміло й недвозначно. Під час перевірки підтверджено факти протиправної діяльності посадових осіб органу місцевого самоврядування та державних службовців. Зокрема, встановлено, що клопотання сільського голови стосовно погодження передачі земель в оренду Каховській філії ЗАТ «Кримська фруктова компанія» на порушення вимог Закону «Про місцеве самоврядування» прийнято одноосібно, без розгляду питання на сесії сільської ради. Земельна ділянка (нічого собі ділянка — понад дві тисячі гектарів!) надана в користування без розроблення технічної документації. Акт про встановлення меж не погоджено із суміжними землевласниками. Грошова оцінка в угоді відсутня, тим часом землю здано в оренду за смішними цінами: 250 гривень на рік (!) за гектар зрошуваної та 150 — богарної ріллі.

Факти порушень можна назвати кричущими. Секретар Коробківської сільської ради Валентина Морланг за вказівкою сільського голови І. Сегляника подала голові Каховської РДА Віктору Гуцову від імені сільради клопотання про передачу землі з посиланням на рішення сесії за № 182 від 21.09.07 р. СБУ перевірила це рішення, проте в ньому мова йде про надання дозволу на... добудову власного будинку громадянину Бондарчуку по вул. Нова, 22, в селі Коробки.

Більше того, РДА одержала телефонограму від МінАП, в якій повідомляється, що лист від імені міністерства про згоду на передачу земель, наданий директором навчального закладу Юрієм Богатирьовим, підроблений, тож міністерство вимагає негайно зупинити будь-які дії із землею підвідомчої установи — Каховського аграрного технікуму.

Та, попри все, навіть за наявності зазначених порушень начальник відділу земельних ресурсів у Каховському районі Андрій Мартинюк дає висновок, що договір відповідає вимогам Закону «Про оренду землі», постановам Кабміну, наказам Держкомзему і підлягає державній реєстрації!

Нині каховські порушники закону покарані. Стосовно сільського голови І. Сегляника, секретаря В. Морланг, начальника відділу земресурсів

А. Мартинюка, першого заступника голови РДА С. Ходоса складено протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією». Про колишнього керівника РДА мова не йде.

Чи не занадто ніжно? Президент України Віктор Ющенко вимагає посилити боротьбу з корупцією. То чому б не почати вже тепер?..