Зростання промвиробництва у квітні, як звітував Держкомстат, становило 8,3 відсотка проти відповідного періоду минулого року.

Поступальний рух уперед зареєстровано і за 4 місяці. Якщо приріст промвиробництва за січень—березень становив 7,8 відсотка, то за чотири місяці цього року вже 8. Поточна динаміка нагадує індустріальну гойдалку — і ми знову нагорі. Приємно, що зберігається тенденція до авангардного розвитку машинобудування (32,2 відсотка) та низки інших інвестиційно орієнтованих галузей, поза сумнівом зберігають неабиякий потенціал до прискорення експортно орієнтовані металургійна та хімічна галузі. Високий попит генерує прискорені темпи переробної промисловості (9,2 відсотка). У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів обсяги продукції зросли на 4,8 відсотка. У хімічній та нафтохімічній — на 4,5, легкій промисловості — на 1,9 відсотка.

Поряд з тим, наприклад, у виробництві коксу та продуктів нафтопереробки обсяги знизилися на 9,3 відсотка. Пропозиція нафтопродуктів на роздрібному ринку викликає закономірну тривогу, оскільки в столиці середня роздрібна ціна високооктанового бензину та дизпалива перетнула психологічний бар’єр у 6 гривень за літр вже по закінченні першої декади травня. Не дивно, що Держспоживстандарт продовжив дозвіл нафтопереробним заводам випускати дизпаливо з гуртовим вмістом сірки до 9,5 відсотка і бензину — до 0,1 відсотка до 1 вересня включно.

Що зростатимемо неспішно — очікували, а що так вимучено — для багатьох підприємств виявилося несподіванкою через високий рівень інфляції. Але на противагу березню у квітні вона була помірнішою, і динаміка промвиробництва пішла вгору. Саме в останній декаді квітня промисловості дещо полегшили доступ до фінансових джерел завдяки більш інтенсивним витратам Держказначейства. До того їй вочевидь бракувало обігових коштів через обмежений доступ до кредитів (банкам якраз бракувало гривневої ліквідності) і боротьбу Державної податкової адміністрації з фіктивними заявками на відшкодування ПДВ (добра справа, якщо при цьому не страждають законослухняні платники). Це добре ілюструє навіть офіційна статистика, адже саме у квітні за відсутності грошей підприємства почали накручувати оптові ціни. І вони зросли на 37,6 відсотка проти квітня минулого року і від початку року — на 29,7!

Хоч як дивно, а до цієї кампанії, схоже, приєдналося і Мінпаливенерго, яке того ж таки квітня ініціювало з 1 травня зміну формули визначення ціни природного газу для промислових споживачів. Згідно з нею блакитне паливо стало дорожче на 10 відсотків. Як стверджують деякі ЗМІ, націнка має покривати збитки НАК «Нафтогаз України». Що думає з цього приводу Антимонопольний комітет, цілком можливо, довідаємося невдовзі, адже, кажуть, його вже поінформовано.

Квітневий доробок промисловості, підсумовують експерти, може посприяти зростанню валового внутрішнього продукту за підсумками чотирьох місяців на рівень вище 6 відсотків. А це прогресивний, а не депресивний розвиток.