Якщо Косово — гаряча точка на карті Європи, то райцентр Косів — гаряча точка на карті Прикарпаття. Тут і справді завжди неспокійно: протестують, голодують, пікетують, блокують. А нещодавно Косів привернув до себе увагу тим, що чергову сесію райради вирішили провести в закритому режимі.

Оскільки в переліку питань порядку денного, який пропонувалося розглянути на сесії, не значилося нічого надзвичайного і секретного (виконання бюджету-2007, внесення змін до бюджету-2008, виконання програми соціально-економічного і культурного розвитку району за минулий рік, така само програма на поточний тощо), оголошення заінтригувало і місцевих мешканців, і журналістів. А тут ще масла у вогонь підлило поширене в Інтернеті звернення керівників двох районних партійних організацій до державних, правоохоронних органів, політичних партій і громадських організацій. У ньому вони закликали перешкодити «таємній від громадськості передачі в довгострокове користування терміном на 50 років майже

1000 гектарів земель лісового фонду (Кобаківська дубина)» комунальному підприємству «Маєток святого Миколая», що в селі Черганівка, яке Косівська рада заснувала у 2006 році. На підкріплення цих слів додавався проект рішення «Про тимчасове користування», який певною мірою підтверджував слова депутатів.

Уже наступного дня журналісти на прес-конференції намагалися розвідати в голови ОДА Миколи Палійчука, що відбувається в Косові та як він розцінює розповсюджені матеріали. «В якому режимі проводити сесію, визначить рада, — сказав Микола Васильович. — Але представники правоохоронних органів і прокуратури обов’язково будуть присутні на сесії Косівської райради. Той проект рішення, який мені нині передали, не відповідає вимогам закону. Хоча я ще не розмовляв із головою райради і не знаю, наскільки розповсюджені заяви та листи відповідають дійсності».

Журналісти вирішили перевірити їх достовірність. Та й не лише вони. На сесію прийшло стільки людей, що подивований голова лише спромігся зауважити, що такої зацікавленості не викликало ще жодне подібне зібрання. Серед вручених депутатам матеріалів сесії таки справді був згаданий проект рішення. Однак яку площу лісів збиралися передати черганівському «Маєтку святого Миколая», сказати важко, бо у проекті рішення була вжита незрозуміла одиниця виміру — квартали. Тож одні казали, що йдеться про тисячу гектарів, другі — про дві тисячі. Вказати точну площу не взявся й голова райради.

Про те, що сесію таки готували до «закритого режиму», свідчили працівники охоронної служби, які стояли на дверях сесійної зали. Але з населених пунктів прибули стільки селян, що спроби охоронців зупинити їх лише наробили шуму. Та й на телевізійні камери треба було зважати. Мабуть, до місцевих посадовців уже дійшли чутки, якого розголосу набрало дражливе «лісове питання», бо несподівано голова запропонував відкласти його до сприятливіших часів. А мотивом тимчасового відступу стала буцімто потреба «провести серед громадян роз’яснювальну роботу» щодо цього.

За словами ж голови, закритий режим був необхідний лише для заслуховування «звіту про роботу райвідділу міліції, де йдеться і про зловживання, і про кримінальні справи». Однак прозвучало це якось не надто переконливо. Бо чого б то міліцію, яка постійно декларує відкритість і прозорість своєї роботи, заслуховувати у вузькому колі? Та й голова після зняття питання про ліс навіть не намагався наполягати на розгляді «міліцейського» питання в закритому режимі. А тут ще й начальника райвідділу раптом у залі не виявилося, сказали, захворів. Отож і це питання вирішили не розглядати.

Отож усе найцікавіше ще попереду. Недаремно в залі стояв міцний дух задавненого протистояння. А на запитання, коли настане кінець протиборству, яке триває в Косові вже другий рік, голова райради лише руками розвів: «Я не знаю, що вам відповісти...».

Івано-Франківська область.