Для розблокування роботи парламенту вчора відбулася зустріч Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, Президента Віктора Ющенка, Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, лідерів парламентських фракцій і секретаря РНБО.

Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі глави держави.

Під час зустрічі Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запевнив, що порядок денний формується на підставі рішення коаліції фракцій. Окрім того, внесені економічні законопроекти негайно ставляться до розгляду. Зокрема, на поточному тижні було передбачено розглянути 34 урядових законопроекти у першому і другому читанні.

«Сьогодні парламент спрямований тільки на одне —максимально допомогти уряду у виконанні його функцій», — сказав він, додавши, що вівторок і середа поточного тижня мали бути присвячені виключно урядовим законопроектам економічного характеру.

Події, які відбулися у парламенті у вівторок, Арсеній Яценюк пояснив інституційним конфліктом.

«Мова не йде про конфлікт законотворчості в стінах парламенту. Це не має нічого спільного з проходженням законопроектів у парламенті. Мова йде про виключно інституційний конфлікт, який відобразився в стінах українського парламенту», — вважає Арсеній Яценюк.

На зустрічі йшлося насамперед про те, що парламент не може бути заручником політичних інтриг. «Натомість парламентська більшість, яка сформувала уряд, сама з себе скидає повноваження. Відтак страждає не Верховна Рада, а страждає народ України, оскільки коаліція не може знайти спільної мови навколо національних пріоритетів», — процитував главу держави Віктор Балога.

А повноваження щодо зміни керівництва Фонду держмайна, переконаний Президент, є «виключною компетенцією» Верховної Ради. «Жодного іншого варіанту, окрім парламентського у вирішенні кадрової проблеми Фонду держмайна, не буде», — зазначив він. Ющенко висловив переконання, що це питання повинно вирішуватися в рамках домовленостей коаліції. Президент також відзначив, що він виступає за те, щоб парламент чітко висловився щодо державної програми приватизації.

«Я переконаний, парламент через розгляд бюджету країни, паралельно антиінфляційним заходам, долі НАК «Нафтогаз України» і забезпеченню його фінансового балансу, міг би набагато сильніше долучитися до стабілізації економічного життя (особливо в таких секторах, як нафтогазовий), до реальної боротьби з інфляцією», — зазначив Віктор Ющенко.

Президент рекомендував Верховній Раді повернутися до затвердженого порядку денного: «Є політична воля — ми цей порядок денний пройдемо... Прошу парламент не звертати уваги на авантюри, дрібниці і нормально працювати».

«Я звертаюся до всіх — володійте таким національним інтересом, який не дозволяв би маніпулювати парламентом, як і будь-яким іншим інститутом держави. Думайте про країну, націю, а не про себе», — сказав Ющенко.

Коментуючи блокування парламенту, Президент заявив, що «це — злочин».

«Підстав для того, щоб парламент не працював, немає, — заявив заступник лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремов. — Очевидні передумови цього полягають у процесах всередині коаліційної більшості. Ці процеси перекладаються сьогодні на роботу всього парламенту». Водночас, відповідаючи на питання, чи можна в такому разі говорити, що парламент до кінця тижня не запрацює, він порадив «не бути такими категоричними».