Ранкове засідання 14 травня

Попри те, що трибуна Верховної Ради та робоче місце її Голови були заблоковані представниками фракції БЮТ, Арсеній Яценюк відкрив ранкове засідання — в сесійній залі зареєструвалися 288 народних депутатів. Глава парламенту повідомив, що о 10-й ранку розпочалося засідання керівників фракцій, про результати якого він обіцяв повідомити через годину.

За словами Арсенія Яценюка, він провів аналіз усіх законопроектів, внесених Кабінетом Міністрів на розгляд парламенту цього тижня. Таких виявилося 34 документи. Тож главу парламенту турбує, хто дезінформував Прем’єр-міністра про те, що протягом чотирьох місяців у парламенті не розглядали законопроекти. «Я, як Голова Верховної Ради, готовий нести персональну відповідальність, якщо буде визнано зволікання з розглядом законопроектів», — наголосив Арсеній Яценюк. І закликав голів комітетів законопроекти, визначені урядом як пріоритетні, негайно вносити на розгляд сесії. Єдиний законопроект, зауважив він, не включений на поточний тиждень, — це документ про адміністративне чи державне регулювання цін. Відповідно до закону про ціни і ціноутворення 1992 року та рішення Конституційного Суду 2000 року в уряду є вся повнота прав щодо державного врегулювання цін, наголосив Арсеній Яценюк. Якщо потрібно ще якісь проекти, сесія готова їх розглянути, додав він. Голова Верховної Ради впевнений: «Будь-яких питань щодо розгляду законопроектів не існує».

Водночас глава парламенту зазначив, що нинішня криза не є внутріпарламетською — це інституційна криза, яка не вирішується лише народними депутатами. Тож, за його словами, ініційовано зустріч керівників фракцій та глав парламенту, уряду в Президента. «Парламент упорається з кризами, які він створює самостійно. А якщо кризи створено зовні, то бажано, щоб учасники цих криз брали участь у їх вирішенні», — зауважив Арсеній Яценюк. А оскільки зустріч в Президента може затягтися, глава парламенту запропонував народним депутатам по обіді працювати в комітетах, а пленарне засідання розпочати наступного дня. У відповідь на його слова лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що за таких обставин БЮТ готовий розблокувати трибуну і розпочати розгляд законопроектів.

На думку ж лідера фракції однойменного блоку Володимира Литвина, оскільки порядок денний формується коаліцією, яка не може порозумітися у своєму середовищі, то вона повинна сказати, що неспроможна виконувати своє призначення. Це, за словами лідера фракції, важливо, бо Президент і прем’єр непохитні: коаліція є і діє. «Якщо у них усе добре, чому вони колотять країну», — поцікавився він. Наразі зустріч в Президента, переконаний Володимир Литвин, має започаткувати «круглий стіл», щоб забезпечити вихід із кризи власними силами. Якщо ні, то є інший вихід — запросити, як це було у 2004 році, міжнародних посередників. Якщо ні, то треба сказати, що ця влада не потрібна й необхідно відміняти вибори за партійними списками, зауважив Володимир Литвин.

Деструктивним блокування парламентської трибуни назвав і народний депутат Тарас Стецьків («НУ—НС»). Воно не розв’язує жодної проблеми, озвученої прем’єром, вважає депутат. До того ж, зазначив він, наша фракція не раз заявляла, що готова голосувати за звільнення Валентини Семенюк з посади голови Фонду держмайна, а також за всі антиінфляційні закони, які вніс уряд, але яких насправді немає. Крім того, за словами Тараса Стецьківа, якщо не припинити цю деструктивну лінію, то відбуватиметься розхитування корабля під назвою «країна». «На мою думку, це не є адекватною відповіддю на ті серйозні соціально-економічні проблеми, які нині існують. Треба розблокувати парламент, розглянути антиінфляційні законопроекти та інші ініціативи уряду. І наша фракція буде за них голосувати», — наголосив «нашоукраїнець».

Натомість фракція Партії регіонів не підтримуватиме законопроекти, визначені урядом як антиінфляційні і пов’язані зі вступом України до СОТ. Це насамперед пов’язано з відсутністю технічно-економічного обґрунтування, особливо стосовно впливу умов СОТ на конкурентоспроможність та ефективність українських товаровиробників в таких галузях, як агропромисловий комплекс, автомобілебудування та легка промисловість. За словами Анатолія Кінаха, 16 травня згідно з нормативами СОТ має бути завершена процедура оформлення членства України у Світовій організації торгівлі. Однак уряд не вніс програму адаптації української економіки до умов СОТ.

Олена ГОРБУНОВА.

***

Учора Голова Верховної Ради провів засідання погоджувальної ради за участю керівників фракцій, представлених у парламенті. Парламент продовжить свою роботу сьогодні. Робота розпочнеться о 10-й з погоджувальної ради керівників фракцій. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк підкреслює, що «готовий внести до порядку денного та поставити на голосування всі питання, узгоджені політичними силами». Також керівник парламенту закликав коаліцію терміново провести засідання ради коаліції та дійти узгодженого рішення, яке так і не було запропоноване керівниками фракцій.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.