Шахтоуправління «Червонопартизанське» і «Свердловське» ТОВ «ДТЕК «Свердловантрацит» змушені призупинити гірничі роботи, щоб не ризикувати життям людей. Бойові дії ведуться у безпосередній близькості від повітроподавальних стовбурів і електропідстанцій цих підприємств. Під час артилерійського обстрілу в районі об’єктів ДТЕК «ШУ «Червонопартизанське» пошкоджено адмінбудівлю, в один із кабінетів потрапила міна, яка не розірвалася. А поблизу очисних споруд шахти «Червоний партизан» у результаті вибуху бомби пошкоджено газову трубу, що забезпечує роботу котельні.
Постраждалих, на щастя, немає. Керівники шахтоуправлінь скасували спуск гірників під землю й відправили персонал поверхневого комплексу й адміністрації по домівках. Тепер шахти працюють лише в режимі підтримання життєзабезпечення в гірських виробках. Видобуток вугілля не ведеться, тому центральна збагачувальна фабрика «Свердловська» через відсутність гірничої маси зупинилася.
У Краснодоні шахти працюють, однак ситуація тут небезпечна. У центрі міста на вулиці Артема люди в камуфльованому одязі з автоматичною зброєю обстріляли маршрутне таксі, в якому шахтарі їхали з роботи. У результаті одна людина загинула на місці, шістьох гірників із вогнепальними пораненнями доставлено в лікарню. Встановлюються обставини події.
І все-таки, незважаючи на складну ситуацію на Луганщині, шахтарі продовжують працювати. Про це заявив перший заступник міністра енергетики й вугільної промисловості Юрій Зюков. За його словами, щодня в шахти Донбасу спускаються майже 70 тисяч гірників, видаючи на-гора по 75—76 тисяч тонн вугілля. За результатами травня добуто майже 2 мільйони тонн палива — на 205 тисяч тонн більше, ніж за такий само період минулого року. Також, за його словами, протягом п’яти місяців уведено в експлуатацію 25 очисних вибоїв, що дало змогу не допустити спаду видобутку й зберегти робочі місця. «У свою чергу уряд робить усе можливе для того, щоб вугільна галузь стабільно функціонувала, в повному обсязі, вчасно виплачувалася зарплата, відвантажувалося вугілля споживачам і щоб воно було вчасно оплачене», — заявив Юрій Зюков.