На Чернігівщині в багатьох селах підвищилася орендна плата за пайову землю. В області загалом вона зросла з 1,4 до 1,6 відсотка вартості наділу і тепер становить у середньому 400 гривень на руки. У Бобровицькому районі збільшилася до 2,4 відсотка вартості. А в окремих населених пунктах сягнула аж 4—5 відсотків! Селянам обіцяють заплатити за їх пайові наділи по тисячі і більше гривень.

Частково це пов’язано з тим, що вже оформлено та виготовлено 285 тисяч 600 державних актів на право приватної власності на землю. А відтак сільгоспфірми-орендарі укладали та переукладали в масовому порядку договори оренди за типовою угодою, розробленою фахівцями облдержадміністрації. В останній, зокрема, передбачено і соціальних захист власників державних актів, і різноманітні механізми, що унеможливлюють зловживання із землею.

Якщо років п’ять тому складалося враження, що пайовики в селах, де розвалилися колишні КСП, не зможуть дати раду без техніки тисячам гектарів ріллі, то нині спостерігається досить активна зацікавленість навіть неродючими наділами півночі області. Торік в АПК Придесення було вкладено 171 мільйон гривень вітчизняних та майже 11 мільйонів доларів іноземних інвестицій, що відповідно у 2,1 та 3,8 разу більше, ніж у 2006-му! «Закопувати» гроші стало вигідно, оскільки оренда одного гектара на Придесенні у 106 гривень дає можливість розвивати бізнес. Одне слово, земельний ажіотаж наростає!

Південь області вже «розподілений» інвесторами так, що новим залишається шукати вільні площі для господарювання в північних Ріпкинському, Городнянському, Семенівському районах. Отож торішні 300 тисяч «незатребуваних» гектарів невпинно зменшуються до нульової позначки.

— Нині на теренах області діє майже 50 потужних сільгоспінвесторів, — каже заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Володимир Кочерга. — Наприклад, пайові землі у Варвинському районі переважно обробляє «Дружба-Нова», у Срібнянському районі — «Батьківщина». Мене радує навіть природа деяких конфліктів. Так, у селі Березівці за паї досить активно борються два інвестори. Одразу вартість орендної плати підскочила до 4 відсотків. Зросла і вартість майна. У Горобіївці інвестори за нього заплатили 110 відсотків! Але є й приклади, що майно буде викуплено з відстрочкою на три роки — за 300 відсотків! У Сираях за майнову частку люди отримують по 5000—20000 гривень на руки.

За оцінками аграрників, найгірша ситуація в тих селах, де колишні сільгосппідприємства реорганізувалися в кооперативи, в котрих по 50—100 і більше співвласників. Таких нині налічується 54. Інвестори не хочуть мати справу з цими «колгоспами», оскільки не мають гарантій в ефективному використанні ними власних капіталів. А викуплення корпоративних прав у 50—100 співзасновників клопітне і практично неможливе. Якщо станом на 1 квітня пайовикам за договорами оренди сплачено в області 76,9 мільйона гривень, тобто 100,6 відсотка від запланованого, то в сільських кооперативах, на жаль, є борги за попередні роки. Особливо «грішать» ними в Менському районі: «Бірківський» має 12 тисяч гривень недоплат, імені Мічуріна — 53 тисячі гривень, «Лан» — 20,1 тисячі гривень, «Миколаївський» — 50,9 тисячі гривень. Хоч як прикро, без сторонніх інвестицій агробізнес сьогодні животіє.

Чернігівська область.