Сьогодні в Палаці мистецтв «Український дім» відбудуться урочистості з нагоди 90-річчя Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ». Ювіляр прийматиме слова подяки і визнання. За цей час агентство змінило чимало назв (УТА (Українське телеграфне агентство), БУП (Бюро українського друку), УкРОСТА (Українське бюро Російського телеграфного агентства), РАТАУ (Радіо-телеграфне агентство України), ДІНАУ (Державне інформаційне агентство України), проте незмінними залишалися принципи роботи колективу: відданість справі та професіоналізм.

Вітаючи колектив з 90-річчям, Президент України Віктор Ющенко відзначив: «Саме Укрінформ першим повідомив світ про оголошення 24 серпня 1991 року Незалежності України. Агентство стало потужною підпорою у створенні національного інформаційного простору й унікальною школою журналістської майстерності». Глава держави висловив сподівання, що творчий колектив агентства гідно реалізує потенціал лідера українського інформаційного простору і витримає нелегку конкуренцію.

Історія Укрінформу нерозривно пов’язана з історією української держави. Українське телеграфне агентство (УкТА) розпочало роботу 1918 року. Першим його керівником був відомий український громадський діяч, філософ, критик, публіцист Дмитро Донцов. З агентством пов’язані долі багатьох відомих політиків, діячів науки та культури. Серед них перший директор РАТАУ, поет і літературознавець Володимир Нарбут. Тут працювали Валентин Катаєв, Борис Лавреньов, Іван Ле, Павло Тичина, Ісак Бабель, Едуард Багрицький, Михайло Кольцов, Ілля Ільф, Олекса Десняк, художник-карикатурист Борис Єфімов.

З кількох журналістів та пари телеграфних апаратів у 1918 році нині агентство виросло в сучасну, потужну інформаційну службу. Інформаційний продукт Укрінформу отримують владні структури, газети різних рівнів і телерадіокомпанії України, підприємства, організації, комерційні фірми, а також численні зарубіжні споживачі. Зажили доброї слави тематичні випуски інформаційних стрічок: «Економічні новини», «Міжнародне життя»; рубрики «В Україні», «Столичні новини», «Регіональні події», «Україна у світі», «Міжнародні події», «Цей день в історії» тощо, інформаційні вісники «Панорама плюс», «Новини України», «Цікава планета», бюлетень «Укрінформ: новини ВПК, авіації та космонавтики».

Зі стрічки новин Укрінформу країна дізнається про останні події у світі. Водночас завдяки кореспондентам агентства світ пізнає Україну. Стрічки Укрінформу щодня отримують за угодами близько 26 зарубіжних агентств. Укрінформ щодоби поширює для українських та зарубіжних користувачів інформації понад 1000 повідомлень українською, англійською, російською і німецькою мовами та понад 300 фотознімків, має власне інтернетмовлення. Представництва агентства працюють у всіх регіонах України та 12 країнах світу. Укрінформ співпрацює з півсотнею закордонних агентств і представляє нашу державу у Європейському альянсі національних інформагентств та Асоціації інформагентств країн Причорномор’я. У листопаді 2000 року багаторічна плідна діяльність агентства та його важлива роль в інформаційному забезпеченні реалізації внутрішньої та зовнішньої політики України відзначена Указом Президента України. Тоді агентству було надано статус національного.

У різні роки журналісти Укрінформу з честю виконували свою відповідальну місію. Неабияку роль вони відігравали в часи воєнного лихоліття: тоді кореспондентам агентства доводилося брати до рук не тільки перо, а й зброю. Особливо важливу роль цей «вісник історії» відігравав під час техногенних катастроф. На зламі епох, в часи великих політичних змін кореспонденти агентства завжди були в епіцентрі подій.

На знімку: Віктор Чамара — генеральний директор Укрінформу.