Ранкове засідання 13 травня

Запланований виступ Президента Віктора Ющенка в парламенті зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України так і не відбувся через блокування трибуни. Наразі до блокування вдалася не опозиція, а фракція БЮТ, котра входить до складу парламентської коаліції.

Через блокування парламентської трибуни Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк не зміг дістатися до свого місця у президії. Після поіменної реєстрації, на табло висвітилася цифра «256», і А. Яценюк запропонував розійтися, оскільки немає змоги працювати. Він оголосив перерву до 16-ї години. Та депутати не залишали сесійну залу, а в парламентських кулуарах із заявами перед пресою виступили керівники держави — Президент, глава парламенту і прем’єр.

Віктор Ющенко зазначив, що перед приходом до парламенту мав чітке відчуття, що сьогодні у нього буде можливість виконати свій конституційний обов’язок і виступити зі щорічним посланням перед Верховною Радою та народом. Але цього не сталося, за словами Президента, через надуману причину — намагання частини більшості, фракції БЮТ, поставити першочерговим питанням антикризовий пакет законопроектів. Але за тим, що відбувається у Верховній Раді, заявив глава держави, стоять інші цілі — і це не проблема антиінфляційних заходів. «Мене дивує, що вперше в нашій історії маємо безпрецедентний випадок, коли коаліційна більшість, яка несе відповідальність за роботу уряду і парламенту, почала його блокування», — сказав В. Ющенко. Наголосивши, що саме більшість формує порядок денний і в неї є можливість розглядати будь-які питання. Президент повідомив, що перед початком пленарного засідання звернувся до Голови Верховної Ради і лідерів фракції БЮТ із запитанням, що заважає розглянути ті закони, на яких наполягає БЮТ, після послання Президента? Але відповіді так і не отримав. «Очевидно, за цим стоять ініціативи іншого порядку», — додав Віктор Ющенко. Він підкреслив, що парламентсько-урядова більшість повинна нести всю відповідальність за ситуацію у Верховній Раді, а Україні має бути наданий політичний спокій.

У своїй заяві глава держави також висловив «категоричне ні» переформатуванню парламентської коаліції та можливому проведенню дострокових парламентських виборів: «Коаліція сформована, коаліція взяла на себе відповідальність за стан у державі. І вона цю відповідальність повинна нести». А говорячи про різні сценарії ухвалення конституційних змін, В. Ющенко наголосив, що зміни до Основного Закону, які написано під персональне замовлення, — це «чергова загроза країні». Глава держави укотре зауважив, що єдиним місцем, де мають формуватися конституційні ініціативи, є національна конституційна рада, в якій представлено широкий загал політичних сил та громадськості. І саме конституційна рада має розробити законопроект, який буде внесено від імені Президента до парламенту, і вже тоді у Верховній Раді буде створено тимчасову спеціальну комісію з розробки конституційних змін. Водночас Президент висловив переконання, що політичні сили в парламенті «ще не пройшли точки неповернення», і закликав уряд та демократичну більшість повернутися до роботи і працювати над чіткими антиінфляційними заходами. На переконання глави держави, приборкати інфляцію можна лише через негайне внесення змін до цьогорічного держбюджету, а також уживши низку економічних заходів. І додав: «Ніякі авантюри щодо переформатування коаліції не пройдуть. Ніякі закиди щодо дострокових виборів я не сприймаю. Нам треба консолідуватися навколо національних інтересів».

У свою чергу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що фракція БЮТ дуже чітко поставила умови, які треба було виконати ще чотири місяці тому. Прем’єр зауважила, що чотири місяці вона не відповідала на жодний закид і приниження на адресу уряду, але від сьогодні не мовчатиме і розпочинає діяти жорстко. Адже, за її словами, триває блокування роботи уряду, нехтування антиінфляційних законопроектів, внесених урядом до Верховної Ради, саботаж з боку глав обласних держадміністрацій. Прем’єр-міністр заявила, що фракція БЮТ не розблокує парламентську трибуну доти, доки не буде винесено на розгляд пакет антиінфляційних законів, зокрема, стосовно зміни митних ставок для ввезення дефіцитних продуктів харчування в Україну, зниження торговельних надбавок тощо, а також ухвалення змін до цьогорічного держ-бюджету, які, зокрема, передбачають зростання трансфертів місцевих бюджетів, збільшення зарплат бюджетникам. «Я не буду більше мовчки спостерігати за тим, як розчиняються у повітрі останні копійки людей», — сказала Ю. Тимошенко.

Потім з журналістами поспілкувався Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк (текст виступу друкується у цьому числі). Для пошуку компромісу Голова Верховної Ради знову зібрав лідерів фракцій на чергову погоджувальну раду.

Фракція «НУ—НС» провела розширене засідання за участю міністрів, призначених до складу уряду за її квотою. Лідер фракції В’ячеслав Кириленко на брифінгу заявив, що блокування фракції БЮТ продемонструвало неповагу до інституту президентства і конституційного обов’язку глави держави виступити у парламенті зі щорічним посланням. За словами В. Кириленка, під час погоджувальної ради у понеділок жодних застережень з боку жодної фракції щодо реалізації наміру Президента виступити в парламенті не лунало і блокування БЮТ стало для партнерів по коаліції «неочікуваним явищем». Лідер фракції «НУ—НС» назвав дії БЮТ «надуманим приводом» — начебто хтось відмовився ухвалювати антиінфляційні законопроекти. «Це смішно і легковажно. Оскільки всі ці законопроекти стоять у порядку денному», — сказав В. Кириленко. І додав, що після того, як бютівці заблокували трибуну, «НУ—НС» запропонував розглянути усі законопроекти, на яких наполягає БЮТ, одразу після виступу Президента. Але це не було сприйнято партнерами по коаліції. «НУ—НС», за словами лідера фракції, ініціює негайне скликання ради коаліції і проведення консультацій на рівні Президента, прем’єра і керівників двох фракцій, що входять до парламентської коаліції, для виходу з кризи. Але жодної реакції з боку БЮТ на пропозиції «НУ—НС» поки що не надходило.

Юліана ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

* * *

Голова Верховної Ради провів засідання погоджувальної ради за участю керівників фракцій, представлених у парламенті. За рішенням керівників парламент продовжить свою роботу сьогодні. Робота розпочнеться о 10-й з погоджувальної ради керівників фракцій. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк наголосив, що «готовий внести до порядку денного та поставити на голосування всі питання, узгоджені політичними силами». Також керівник парламенту закликав коаліцію терміново провести засідання ради коаліції та дійти узгодженого рішення, яке так і не було запропоноване керівниками фракцій.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.