Учора завершила роботу перша конференція представників депутатських груп дружби парламентів України та країн—членів Європейського союзу «Міжпарламентська співпраця Україна—ЄС».

Як ми вже повідомляли, в роботі конференції взяли участь Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, віце-президент Європарламенту Марек Сівець, співголова комітету Європарламенту з парламентського співробітництва між Україною та ЄС Адріан Северин, голови комітетів Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк та у закордонних справах Олег Білорус, голови депутатських груп дружби парламентів України та країн—членів Євросоюзу, керівники дипломатичних представництв, акредитованих в Україні.

Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, вітаючи учасників конференції, зазначив, що започаткування нового формату діалогу Україна—ЄС є корисним та доцільним, бо таким чином вдалося об’єднати в одній площині два вектори діалогу Україна—ЄС: з Європарламентом та з представниками національних парламентів країн—членів Євросоюзу. І цей діалог особливо важливий, оскільки нині тривають переговори стосовно нової посиленої угоди між Україною та ЄС. Зокрема, Б. Тарасюк висловив переконання, що нова угода має бути підписана у формі угоди про асоціацію. Він особливо наголосив, що Україна не бачить себе країною—об’єктом європейської політики сусідства, бо такий підхід є альтернативним політиці розширення Євросоюзу. До того ж обмеження відносин України з ЄС рамками політики сусідства, на думку глави комітету, суперечитиме головним засадам Євросоюзу як європейської спільноти демократичних держав, що, відповідно до статті 49 Договору про ЄС, відкрита для будь-якої європейської держави, яка поділяє її цінності. Б. Тарасюк також закликав до глибшої співпраці в питаннях енергетичної безпеки, до спільного вирішення викликів, пов’язаних з нелегальною міграцією та необхідністю удосконалення прикордонного співробітництва, послаблення візового режиму для українських громадян. Водночас найактуальнішим питанням співробітництва України і ЄС на сучасному етапі є ведення переговорного процесу стосовно укладення нової базової угоди, котра має містити істотну складову про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Під час секційних засідань учасники міжпарламентської конференції обговорили питання парламентського виміру політичної та соціально-економічної співпраці між Україною та країнами—членами ЄС і питання співробітництва в частині законодавчого регулювання відносин у сфері соціальної політики та праці.

На знімку (зліва направо): перший заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Володимир Вечерко, представник від Європарламенту — співголова Комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС Адріан Северін, секретар делегації Європарламенту із зв’язків з Україною Арнольдас Пранкявічус.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.