Як повідомлялося раніше, Україну з триденним робочим візитом відвідав Президент Грецької Республіки Каролос Папуляс. 15 квітня він зустрівся з Президентом України Віктором Ющенком. Під час двосторонніх перемовин обговорювалися питання активізації співробітництва між Україною і Грецією, проблеми розвитку економічних відносин, спрощення візового режиму, соціального захисту українських трудових мігрантів у Греції. 15-17 квітня високого гостя зустрічали на маріупольської землі, де проживає найчисленніша в країнах СНД грецька діаспора.

Однією з найважливіших подій під час перебування Президента Греції Каролоса Папуляса в Україні стало відвідування ним Маріупольського державного гуманітарного університету — провідного науково-освітнього центру підготовки кадрів української інтелігенції в Приазов’ї. Пріоритетним напрямком діяльності університету є популяризація української мови, історії і культури. Тільки за останні п’ять років МДГУ забезпечив випуск більш як 500 фахівців у галузі української філології.

Особливе місце серед поліетнічного населення Приазов’я посідає грецька діаспора — чи не найдревніша й найчисленніша в Європі. Маріупольський державний гуманітарний університет сьогодні по праву називають колискою духовного відродження греків України. Про особливу роль МДГУ у відносинах між двома країнами свідчить і той факт, що університет — єдиний в Україні вищий навчальний заклад, який за роки незалежності двічі відвідували президенти Республіки Греція: К. Стефанопулос 1997 року і К. Папуляс — 2008 року. Почесним професором МДГУ також є прем’єр-міністр Греції, доктор політичних наук К. Караманліс.

Гуманітарний вуз індустріальному місті — це престижно

Гостей тепло вітали українською і новогрецькою мовами. Схоже, для молодих людей не становило труднощів переходити з однієї мови на іншу. Студенти МДГУ протягом п’яти років поглиблено вивчають новогрецьку мову, а також історію, культуру Греції та еллінів України як першу і другу спеціальність.

Гуманітарний університет успішно реалізує політику національного відродження поліетнічної України за допомогою розвитку і підтримки культур усіх народів багатонаціональної Донецької області.

Історія університету тісно пов’язана з процесами демократизації і становлення незалежної української держави, що відкрили перспективи духовного відродження всіх народів багатонаціональної країни. Вона починалася в 1991 році, коли з ініціативи Донецького державного університету, Маріупольської міської ради, за підтримки Маріупольського міського товариства греків було засновано Маріупольський гуманітарний коледж при ДонНУ. Біля джерел його створення стояли справжні ентузіасти на чолі з Героєм України, ректором Донецького національного університету, академіком Володимиром Шевченком. Їм потрібно було зламати стереотипи: адже в індустріальному приморському місті традиційно віддавали пріоритет технічним спеціальностям. Велику роль у становленні й розвитку гуманітарного вузу в Маріуполі відіграв ректор МДГУ, Почесний консул республіки Кіпр у Маріуполі, доктор політичних наук, професор Костянтин Балабанов. Гуманітарний коледж починав свою діяльність практично з нуля, без належної навчальної і кадрової бази, без міжнародних зв’язків, в умовах гострої соціально-економічної кризи в країні. Уже у 1993 році коледж було реорганізовано у Маріупольський гуманітарний інститут ДонНУ. А 2004-го новий вуз одержав статус університету. Завдяки самовідданій і сумлінній роботі викладачів і співробітників, любові до знань та ініціативності студентів гуманітарний університет за короткий час став авторитетним вузом із сучасною матеріально-технічною базою, широким спектром спеціальностей і міцними міжнародними зв’язками. Це стало можливим завдяки підтримці Президента України Віктора Ющенка і його секретаріату, а також Міністерства освіти і науки України. Сприятливий клімат для динамічного розвитку вузу створюють Донецька обласна державна адміністрація, Донецький національний університет, Маріупольська міська рада і уряд Греції.

Цифри і факти

Нині в Маріупольському державному гуманітарному університеті на шести факультетах: філологічному, історичному, іноземних мов, економіко-правовому, грецької філології, заочного навчання із 17 спеціальностей навчаються більш як 3600 студентів. Навчальний процес забезпечують понад 300 викладачів, з них — 36 докторів наук, професорів, понад 120 кандидатів наук, доцентів;

Керівництву університету вдалося залучити провідних українських і закордонних викладачів найвищої кваліфікації. Тільки за останні три роки більш як 30 відомих зарубіжних учених прочитали лекції студентам МДГУ;

Серед перших десяти вузів України МДГУ підписав Велику хартію університетів і активно реалізує засади Болонської декларації. На його базі ефективно працює Італійський культурний центр, Екзаменаційний центр грецької мови Міністерства освіти і релігії Греції;

2005 року МДГУ став першим вузом України, обраним до Ради директорів Європейського центру публічного права (ЄЦПП), у роботі якого беруть участь 12 країни і більш як 50 університетів Європи. На базі МДГУ функціонує представництво Європейського центру публічного права в Україні. Спільно з директором цього центру професором С. Флогаїтісом гуманітарний університет провів активну підготовчу роботу з обрання України до складу цієї авторитетної міжнародної організації. Як результат — 24 листопада 2006 року Україну було обрано членом ЄЦПП, що відкриває хороші перспективи для участі молоді нашої країни в економічних і гуманітарних програмах, що їх фінансує ЄС;

МДГУ обраний до складу президії Міжнародної асоціації юридичних вищих навчальних закладів, штаб-квартира якого знаходиться на юридичному факультеті МДУ ім. М. В. Ломоносова;

Ректора університету К. Балабанова обрано до складу правління європейських університетів ЕМОС;

МДГУ активно співробітничає з провідними університетами Греції, Кіпру, Італії, США, Німеччини, Австрії, Чехії, Росії, Польщі, Франції, Великої Британії, Туреччини, Нідерландів та інших країн.

Президент Грецької Республіки став Почесним професором університету

Пріоритетним напрямком наукової діяльності МДГУ є дослідження українсько-грецьких відносин. Стали традиційними міжнародні науково-практичні конференції, що розширюють наукові і культурні зв’язки з зарубіжними країнами, серед яких провідне місце посідає Грецька Республіка.

Президента Каролоса Папуляса в університеті зустрічали як великого і доброго друга. Адже саме Греція стала першою іноземною державою, з яким МДГУ встановив усебічні контакти в галузі освіти, науки і культури. Греція відкрила вікно в Європу для гуманітарного університету, завдяки її всебічній допомозі вуз обрано до найавторитетніших міжнародних структур, він бере активну участь у європейському освітньому просторі. МДГУ уклав договори з більш як 30 університетами і науковими організаціями 14 країн світу, виробивши власну модель міжнародної діяльності, котра передбачає комплексне співробітництво з міністерствами освіти, міністерствами закордонних справ, дипломатичними представництвами, обласними адміністраціями, меріями, провідними університетами, фондами і громадськими організаціями іноземних держав. Тільки за останні три роки учасниками міжнародних наукових, освітніх і культурних стажувань у 20 країнах світу стали більш як 700 студентів і викладачів МДГУ.

Урочисті збори членів ученої ради, викладачів і студентів МДГУ відкрилися гімнами двох країн у виконанні хору студентів.

«Приємно відзначити, що початок нової епохи в украинско-грецьких відносинах і розвитку еллінізму в нашій країні припадають на ті роки, коли Ви, шановний пане Президенте, трудилися на посаді міністра іноземних справ Греції й особисто сприяли зміцненню дружби і співробітництва між нашими народами, надавали підтримку гуманітарному університету», — звернувся до високого гостя ректор Костянтин Балабанов. Від імені викладачів і студентів університету він щиро подякував Президентові Грецької Республіки за велику допомогу в розвитку МДГУ: «Буде справедливим відзначити, що перші в Україні викладачі новогрецької мови вивчили її у Вашому рідному місті Янніні в рамках спеціально організованих на початку 90-х років освітніх програм на базі Яннінського університету».

Переповнений актовий зал вибухнув оплесками, коли ректор оголосив одноголосне рішення вченої ради МДГУ про присвоєння звання Почесного професора Маріупольського державного гуманітарного університету пану К. Папулясу — за великий особистий внесок у зміцнення дружби і співробітництва між українським і грецьким народами, розвиток освіти і науки, всебічну допомогу гуманітарному університету. Крім того, університет заснував найвищу нагороду — медаль «За заслуги». Першим був удостоєний її глава грецької держави. В урочистій обстановці Костянтин Балабанов вручив високому гостю диплом Почесного професора МДГУ, мантію і медаль.

Цього само дня у Маріупольській міській раді відбулася церемонія присвоєння Каролосу Папулясу звання «Почесний громадянин Маріуполя». Таке рішення міськрада прийняла після звертання ректора МДГУ Костянтина Балабанова. Почесного звання Президент Греції удостоєний за вагомий внесок у розвиток і зміцнення дружніх відносин між українським і грецьким народами, вагому підтримку грецької діаспори Приазов’я й особливо Маріуполя, формування позитивного іміджу міста й України. Визнанням авторитету К. Папуляса як ученого (професора міжнародного права) і державного діяча є також той факт, що він є Почесним професором цілої низки європейських університетів і Почесним громадянином багатьох міст Європи.

«Вашим студентам судилося стати духовною елітою не тільки регіону, а й Європи»

Президент Грецької Республіки тепло спілкувався зі студентами університету, жваво цікавився всіма аспектами діяльності гуманітарного університету. Приміром, унікальною бібліотекою елліністичних студій «Константинос Левендіс», фонд якої налічує понад 14 тисяч екземплярів наукової, художньої, довідкової літератури англійською, німецькою, новогрецькою та іншими мовами. «Нашим особливим досягненням ми вважаємо те, що новогрецьку мову з великим інтересом вивчають студенти всіх національностей: майбутні філологи, дипломати, журналісти, перекладачі, історики, економісти, юристи, учителі, психологи, — підкреслив Костянтин Балабанов. — Важливо відзначити, що з кожним роком зростає кількість охочих вступити на єдиний в Україні факультет грецької філології університету».

В університеті працюють грецькі викладачі — носії мови, що стало можливим завдяки сприянню Міністерства національної освіти та релігії Греції. Випускники вузу успішно працюють викладачами новогрецької мови в школах, гімназіях і вузах України, Греції та Кіпру, в дипломатичних представництвах і спільних комерційних структурах, закладаючи міцний фундамент для розвитку і зміцнення співробітництва між двома народами. Вже сьогодні новогрецька мова в Україні викладається більш ніж у десятьох університетах, де здебільшого викладачами є випускники гуманітарного університету. Сьомий рік підряд МДГУ виступає базовим вузом з проведення ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з новогрецької мови, учасниками якої щорічно стають студенти провідних вузів Києва, Одеси, Львова, Сімферополя, Донецька.

Під час приїзду Каролоса Папуляса відбулася знаменна подія: відкриття Інституту українсько-грецької дружби та елліністичних досліджень МДГУ. До його складу ввійшли три науково-дослідних відділи: українсько-грецької дружби, історії еллінізму країн Причорномор’я, історії та культури греків України.

Різноманітні аспекти розвитку українсько-грецьких відносин досліджує кожен десятий викладач університету, в тому числі — чотири доктори і 16 кандидатів наук.

За результатами виконаних досліджень захищено три докторські і сім кандидатських дисертацій, опубліковано більше 160 наукових праць, у тому числі вісім монографій. Перший в Україні навчальний посібник, який висвітлює історичне минуле і сучасний стан греків України (Н. Терентьєва, К. Балабанов. «Греки в Україні: історія та сучасність»), також підготовлено в університеті. З 2007 року Інститут українсько-грецької дружби та елліністичних досліджень МДГУ реалізує трирічну цільову науково-дослідну програму, замовником якої виступив Генеральний секретаріат у справах греків зарубіжжя Міністерства закордонних справ Греції. Цей науковий проект спрямований на дослідження історії, культури і побуту грецької діаспори в Приазов’ї.

Каролос Папуляс високо оцінив діяльність МДГУ в справі зміцнення дружби і співробітництва між українським і грецьким народами, професійної підготовки молодої української інтелігенції та розвитку гуманітарних наук. Він підкреслив, що університет відіграє дуже важливу роль у зміцненні міжкультурних і міждержавних відносин на всіх рівнях співробітництва, підтримує вивчення і поширення грецької мови та культури серед багатонаціонального народу України, створюючи, таким чином, міцний міст дружби і взаємної поваги між нашими народами. Каролос Папуляс закликав грецькі інститути влади, державні структури, університети, фонди надавати всебічну підтримку діяльності МДГУ, сприяти розвиткові університету та зміцненню його міжнародного авторитету.

На його думку, це необхідно не тільки грекам Приазов’я, а й громадянам Греції, тому що освіта і духовність мають стати пріоритетами у формуванні майбутньої еліти і України, і всієї Європи.

У ході візиту Президент Греції зустрівся з головою Донецької обласної адміністрації В. Логвиненком, головою Донецької обласної ради А. Близнюком, маріупольським міським головою Ю. Хотлубеєм, головою Федерації грецьких товариств України О. Проценко-Пічаджі, побував на урочистій церемонії відкриття центру грецької культури «Меотида», відвідав школу з поглибленим вивченням новогрецької мови в селищі Сартана й ознайомився з історичними пам’ятками в Маріупольському краєзнавчому музеї.

Каролоса Папуляса супроводжували посол Грецької Республіки в Україні Х. Димитріу і посол України в Греції В. Цибух.