П’ять корів затримали прикордонники Північного регіонального управління. Їх поночі намагалися перегнати з території Білорусі п’ятеро громадян. Худобу передали представникам митниці, а її «пастухи» тепер чекають, яке покарання їм визначать.

Місяць тому на цій само ділянці кордону наш співвітчизник верхи на коні переганяв п’ять корів. Тоді сума оцінки вилученого становила понад 20 тисяч гривень, бо йому довелося попрощатися і з коровами, і з конем. Перед законом відповідали й двоє жителів села Тур на Волині, які намагалися переправити через кордон 30 поросят — цю хрюкаючу контрабанду було передано одній з агрофірм. Про ці факти повідомили в Північному регіональному управлінні Держприкордонслужби України, що дислокується в Житомирі.

А чи можна легально перевезти через кордон ту саму корову чи свиню? У Житомирській митниці відповіли заперечно: фізична особа на це не має права. Це можуть робити лише юридичні особи. Звичайно, вони повинні бути зареєстровані як суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, мати документи, які підтверджують факт проведення зовнішньоторговельної операції, а ще — відповідні папери, надані контролюючими службами. Та ось що цікаво. Митна класифікація товарів починається з цифри 01: першими в переліку ідуть саме «живі тварини». Але керівник юридичного відділу митниці Василь Борчук не міг пригадати факту, коли для вивезення за митний кордон України тут оформляли б документи на худобу. Вивізне (експортне) мито на молодняк ВРХ становить 75 відсотків митної вартості товару, до того ж не менше півтори тисячі євро за тонну. Щоб експортувати корову, треба заплатити 55 відсотків митної вартості, причому не менш як 540 євро за тонну.

Факти імпорту живих тварин були — це м’ясопереробне підприємство ввозило свиней на забій. Звичайно, із Польщі.

Привернуло увагу й таке. При ввезенні тварин, що класифікуються як «свійські», вони обкладаються митом: велика рогата худоба по 40, а свині по 60 євроцентів за кілограм живої ваги. Коли ж ідеться про чистопородних племінних — ставка нульова. Тобто держава заохочує: оновлюй поголів’я, розвивай тваринництво, завозь корів, які дають гарні надої, і свиней, що швидко набирають вагу. Але кому це по кишені, якщо сума прибутку, заробленого торік сільгосппідприємствами області, в десять разів менша за суму фінансової підтримки, яку вони отримали від держави?

Житомирська область.