Футбол. Кубок України. Фінальний матч. «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 2:0. Голи: Гладкий, 44, Гай, 78.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер (Єзерський, 46), Рац, Фернандіньо, Ілсіньо, Гюбшман, Дуляй (Гай, 75), Брандау, Гладкий. Тренер — Мірча Луческу.

«Динамо»: Шовковський, Діакате, Гіоане, Корреа, Алієв (Мілевський, 83), Кравець, Мандзюк, Каддурі, Юссуф, Бангура, Маркович (Нінкович, 46). Тренер — Юрій Сьомін.

Попереджено: Мандзюка, 17, Кучера, 32, Єзерського, 56, Гладкого, 57, Алієва, 68.

Вилучено Брандау, 63 (небезпечна атака суперника, котрий володів м’ячем, з ризиком завдання травми), Діакате, 73 (небезпечна атака суперника, котрий володів м’ячем, з ризиком завдання травми), Єзерського, 80 (удар суперника в обличчя після зупинення гри), Бангура, 80 (удар суперника в обличчя після зупинення гри), Гладкого, 88 (два попередження).

Арбітр — Віктор Швецов (Одеса).

7 квітня. Харків. ОСК «Металіст». 28 000 глядачів. 5 градусів, дощ.

Три роки поспіль Кубком країни володіло київське «Динамо». І от тепер змушене було передати приз донецькому «Шахтареві». Для останнього це була особливо важлива перемога. Адже з літа 2006 року «гірники» не вигравали у динамівців. Поступилися й нинішнього року в Ізраїлі у фіналі третього турніру «Кубок Першого каналу».

Тепер про фінальний матч. У Харкові його запланували через те, що в Києві на повен хід мала відбуватися реконструкція НСК «Олімпійський» до Євро-2012. Але столична влада обдурила народ, бо реконструкцією і тепер навіть не пахне. Стоїть собі стадіон, ніхто його не чіпає, «Арсенал» на ньому грає. Газон там нормальний. А в день фіналу київська весна подарувала не гарячу, але сонячну погоду. А от у Харкові лив дощ. Хоча, як відомо, футбольні матчі відбуваються за будь-якої погоди.

Тут варто сказати про те, що одне столичне видання поспішило записати себе в адвокати, заявивши, що ФІФА наказала фінал проводити на нейтральному полі. Який фінал? Хіба хтось може вказувати національній організації (ФФУ), де проводити вирішальний кубковий матч? Сміх та й годі..

Однак отака мокра погода виявилася наймилішою для футболістів «Шахтаря» та їхніх численних уболівальників. Донецький клуб вшосте заволодів Кубком країни, котрий їхньому капітанові Даріо Срні одразу після матчу вручив Президент України Віктор Ющенко. «Шахтар» тепер отримує вітання з цією цілком заслуженою перемогою. Більшість часу він володів ініціативою. І, вочевидь, ліпше від свого суперника налаштувався на гостру і важку боротьбу. Хоча за моментами кращим було «Динамо». Але їх треба реалізовувати, чого не зробили кияни.

Кілька слів про суддівство. У першому таймі Віктор Швецов відпрацював майже бездоганно. А от у другому — «наламав дров» цілу купу. Хоч його і захищав голова Комітету арбітрів ФФУ Віктор Дердо, але на адресу арбітра пролунало чимало справедливих нарікань від обох клубів.

На знімку: в боротьбі за м’яч Даріо Срна та Мілош Нінкович.

Фото Павла КУБАНОВА.