У вівторок сесійне засідання планують розпочати із виступу Президента України зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. Про це під час погоджувальної ради повідомив глава парламенту Арсеній Яценюк. Віктор Ющенко запропонував, щоб цього само дня відбулося складання присяги суддями Конституційного Суду та членами Вищої ради юстиції. Проте А. Яценюк висловив застереження стосовно складання присяги суддями, з приводу яких не завершено судові суперечки. «Було б логічно, щоб мова йшла про складання присяги лише двома суддями Конституційного Суду», — сказав він.

Далі, у вівторок, пропонується розглянути пакет соціальних законопроектів, узгоджений ще три тижні тому. У ньому проекти постанови про порядок визначення, формування та встановлення прожиткового мінімуму та закону про прожитковий мінімум, також законопроект про внесення змін до деяких законів стосовно коригування прожиткового мінімуму і зміни до деяких законодавчих актів стосовно погодинної оплати праці та про запровадження мінімальної погодинної оплати праці, законопроекти про встановлення мінімальної частки заробітної плати в структурі собівартості продукції.

У середу парламент може розглянути низку питань, які стосуються вступу України до Світової організації торгівлі. Йдеться про внесення змін до Закону «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них», зміни до Закону «Про ветеринарну медицину» та зміни до Закону «Про митний тариф України» стосовно приведення ставок ввізного мита у відповідність з рівнем, визначеним графіком тарифних зобов’язань України зі вступу до СОТ на 2008 рік.

Четвер, за словами А. Яценюка, парламент готовий присвятити розглядові урядових законопроектів, оскільки раніше лунали нарікання, що розгляд кабмінівських ініціатив блокується. «На цей час у парламенті 79 урядових законопроектів, з яких лише вісім — закони, а решта — зміни до тих чи інших документів», — зазначив глава парламенту. Також він припустив: якщо уряд внесе до парламенту нові законопроекти, то їх також можна розглянути в четвер. Зокрема, це стосується уже схваленого урядом законопроекту про державні закупівлі, який найближчим часом має надійти до парламенту.

У п’ятницю сесійне засідання розпочнеться годиною запитань до уряду. Після цього народні депутати планують розглянути пакет законопроектів, які стосуються врегулювання земельних відносин та завершення земельної реформи. «Сьогодні земля є не лише економічною, а й політичною категорією», — зазначив А. Яценюк та закликав народних депутатів з усією серйозністю підійти до справи. Зокрема, планується розглянути проекти законів «Про викуп земельних ділянок приватної власності для громадських потреб та з мотивів суспільної необхідності», про внесення змін до статті 6 Закону «Про розмежування земель державної та комунальної власності», проект змін до Земельного кодексу стосовно обмеження вилучення особливо цінних земель у заповідників та змін до статей 146 і 150 Земельного кодексу про викуп земельних ділянок для видобування корисних копалин та створення державних сільгосппідприємств. Окрім того, планується розглянути законопроект про внесення доповнень до статей 129 і 130 Земельного кодексу про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення іноземцям, законопроекти про внесення змін до закону про оренду землі стосовно нотаріального посвідчення договорів та інші.

***

Після завершення погоджувальної ради представник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що роботі парламенту може загрожувати неузгодженість у лавах коаліції. За його словами, представники фракції БЮТ заявили, що коли у вівторок першим не буде поставлено питання про зміну керівника Фонду держмайна, то фракція заблокує роботу парламенту.

Не виключив такого розвитку подій і Голова Верховної Ради А. Яценюк. Проте він вважає, що проблеми всередині окремих політичних сил не повинні перекладатися в цілому на український парламент. «Є механізми врегулювання будь-яких конфліктних ситуацій, тим більше якщо такі ситуації виникають у коаліції —сідайте за стіл і домовляйтеся. Буде дуже дивно, якщо можливе блокування гіпотетично здійснюватиме правляча партія. Тим паче що парламент планує ухвалити рішення, необхідні коаліції для внормування своєї діяльності. Адже неможливість виголошення Президентом щорічного послання спровокує неможливість прийняття інших актів», — зазначив глава парламенту.

Також А. Яценюк прокоментував можливість ухвалення рішення про створення в парламенті конституційної тимчасової спеціальної комісії. За його словами, це питання може бути винесене на розгляд парламенту у четвер. І якщо 226 народних депутатів підтримають цю пропозицію, то ТСК буде утворено. Проте він вважає, що незалежно від того, буде чи не буде утворено комісію, проект змін до Конституції може вносити або Президент, або 150 народних депутатів. Виходячи з цього, Голова Верховної Ради висловив сумнів, що на даному етапі взагалі стоятиме питання про утворення конституційної ТСК. «Скоріш за все буде прийнято рішення про внесення 150 народними депутатами відповідного тексту змін до Конституції, і якщо він знайде підтримку, то розпочнеться процес конституційних змін», — зазначив А. Яценюк.