«Ми сподіваємося, що будь-який процес, який має початок, обов’язково має і завершення. І в стосунках України з Європейським Союзом таким завершенням має стати дуже близька інтеграція та фактичне членство в ЄС через певну кількість років, але це те, до чого ми рухаємося», — зазначив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання першої Міжпарламентської конференції представників депутатських груп дружби парламентів України та країн—членів ЄС «Міжпарламентський діалог Україна—ЄС».

Глава українського парламенту нагадав учасникам конференції, що після підписання у 1994 році між Україною та ЄС угоди про партнерство та співробітництво в Україні стали ухвалювати законодавство, яке відповідає вимогам ЄС, а правила і процедури, які діють в Україні, було максимально наближено до правил і процедур, що діють в ЄС. Важливий поступ було зроблено в економічній сфері. Зокрема, два роки тому Україна отримала статус країни з ринковою економікою й було завершено складні і прагматичні переговори стосовно вступу України до СОТ. Минулого року підписано угоду про спрощений візовий режим та реадмісію. Відтак, на думку А. Яценюка, на сьогоднішньому етапі діалог України та ЄС має йти не тільки і не стільки за формальними ознаками, а про змістову зміну підходів у двосторонніх стосунках. Він вважає, що переговорний процес стосовно нової базової угоди між Україною та ЄС має стати вхідним квитком для реального наближення України до ЄС. «Йдеться про те, що угода повинна мати нові принципи, нові підходи та нові дієві механізми співпраці між Україною та ЄС», — сказав Голова Верховної Ради. Для України важливо, щоб саме на таких підходах і принципах базувалися переговори про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, оскільки країни ЄС для України є номером один і в частині експортно-імпортних операцій, і стосовно надходження іноземних інвестицій. До того ж переговори мають вестися на основі чітких прагматичних підходів. «Сигнали це дуже добре, і ми сприймаємо будь-які сигнали, що існують у наших стосунках, але дії набагато кращі, ніж сигнали», — підкреслив А. Яценюк. Зокрема, він вважає, що інтенсивнішою має стати співпраця України та ЄС в галузі аграрного та продовольчого секторів, бо оскільки «ера дешевого продовольства завершилася назавжди, то Україна, як один із найбільших гравців на продовольчому ринку, здатна забезпечити продовольчу безпеку, в тому числі і для ЄС». Також глава парламенту закликав ЄС перейти від слів до діла в секторі енергобезпеки. Він висловив жаль, що на сьогодні ЄС не має мандата на єдину енергополітику й не існує узгодженої енергетичної стратегії. «Що довше ми говоримо, то більше зростає залежність Європейського Союзу від тих чи інших країн», — зазначив він.

У Міжпарламентській конференції, яка проходить у стінах Верховної Ради 12—13 травня, зокрема, беруть участь віце-президент Європейського парламенту Марек Сівець, співголова комітету Європарламенту з парламентського співробітництва між Україною та ЄС Адріан Северин та представники 24 національних парламентів країн ЄС.

На знімку: Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.