Поки в Києві ламають списи, пульти для голосування і старі кримінальні схеми, в політичних Чернівцях ніби святі хату перелетіли. Якби ще не скажене зростання цін у крамницях і на базарах... Або ж люди дійсно стомилися від виборів-перевиборів, чи то справді забагатіли, але порожніми каструлями під владними офісами ніхто наразі не тарабанить.

Буковина належить до територій, які нині в основному утримуються заробітчанами, а зарплата в Штатах чи Італії від протистояння Тимошенко з Балогою не залежить. Хоча з огляду на наші ціни закордонним «інвесторам» тепер доводиться працювати інтенсивніше. На диво мляво заявляє про себе на буковинських теренах новий пропрезидентський бренд «Єдиний центр». Чиновники, особливо районного і сільського штибу, здавалося б, уже готові покласти свої перефарбовані великодні яйця ще в один політичний кошик, але сурма поки що не кличе. Трембіта не гуде. Сонні бджоли теж. Проте, як і всі партії влади, ЄЦ може бути зрекрутований у лічені години з тих самих до болю знайомих облич. Та поки що громадськості не заявлено, хто ж буде крайовим очільником нової політичної сили — нинішній голова ОДА Володимир Куліш, його заступник Борис Баглей чи екс-заступник екс-голови ОДА Михайло Сеничак. Сьогодні вони, як діти, крутяться біля столу, на який мають покласти свіжий «Київський» торт, а його все не везуть.

Найбільша політична сила області — БЮТ — теж особливою активністю не відзначається, але зберігає інтригу. Через спроби вичистити власні стайні за рахунок осіб, які дискредитували себе у фінансових питаннях, і тих, хто прагне перегляду правил субординації і роздачі слонів. За пропуски сесій Чернівецької облради дісталося на горіхи навіть відомій бютівці, співачці Лілії Сандулесі. Ще одного депутата взагалі виключили з партії «Батьківщина» за звичку лізти до чужої кишені. Це, зрештою, не впливає на депутатську діяльність бютівських фракцій, які є найбільшими в радах майже всіх рівнів. Вони не перестають трудитися, закотивши рукави. Благо, що землі і майна, а звідси — апетитів та інтересів, ще трохи залишилося. Обласний лідер блоку, народний депутат Петро Гасюк намагається тримати свій партактив на короткому повідку. Люди зібралися амбітні, здебільшого бізнесмени, а президентські вибори не за горами. Великим блоком нових турбот цього очільника стало вишукування коштів на осіннє святкування 600-річчя Чернівців. Нинішній, вчорашній і позавчорашній міський голова Микола Федорук є політичним союзником і другом бютівського лідера. На святкування запрошено людей із цілого світу, а на більшості вулиць історичного центру Чернівців ще кіт не валявся. Отож доводиться випрошувати кошти в київських кабінетах і вибивати в місцевих підприємців.

Партія регіонів у Чернівцях, після того як її обласний лідер Микола Романюк не потрапив навіть на підступи до прохідного списку до Верховної Ради, переживає затишшя. В офісі можна застати хіба що перевірену затяжними боями секретарку. Антинатовська тема — овоч у Чернівцях неїстівний, справжніх активних обмаль, от і немає вожаків. Сплески активності можна споглядати хіба тільки у випадках, коли регіонали намагаються відстояти своїх у владі в кадровій війні. Хоча навіть тіні від діяльності тіньового Кабміну в Чернівцях теж не проглядається.

Про соціалістів у буковинському краю згадують хіба що під новоселицьку бринзу з мамалигою. Новоселицький район завжди був їхньою обласною колискою, але й там тепер намагаються пристосуватися до реалій. Олександр Мороз останнім часом не дуже шанує екс-народного депутата, буковинського соціаліста Михайла Мельничука, а на ньому, крути — не крути, трималася ця сила в області. Активними є хіба що депутати облради із соціалістичної фракції — вони ще намагаються бути на очах і на слуху, але більшість у раді за БЮТом і «НУ—НС», тому доводиться задовольнятися роллю статистів.

А якщо говорити про інших сусідів по лівому флангу — комуністів, то зазвичай сплеск їхньої активності хіба тільки на травневі свята.

Трохи велелюдніше на акціях, які проводить «Свобода», хоча де два українці — там три гетьмани. Цю тезу відсканувало і буковинське політичне ноу-хау «Союз патріотичних сил», до якого увійшли частина рухівців, які мають свою думку, Товариство репресованих, а також обділені виборчими призами кунівці, республіканці тощо. Діяльність цього пропрезидентського, зрештою, об’єднання, яким керує Олександр Бурденюк, є корисною для громади, коли треба відстояти національний інтерес у перейменуванні вулиць та організації свят на честь українських героїв визвольних змагань. Але щось більше тут вочевидь не потягнуть.

Блок Литвина на Буковині завжди був грою лише двох акторів, власне Володимира Литвина в столиці та Михайла Бауера в Чернівцях. Це, зрештою, не завадило мати свої фракції у радах і проголосувати за Блок Литвина достатній кількості буковинців.

Побував з екскурсією у Чернівцях і новий лідер СДПУ(о) Юрій Загородній. Буковина — батьківщина есдеків, звідси стартували у велику політику покійний Ігор Плужніков, Михайло Папієв, Олександр Зінченко. Нині есдеки мають відчутну фракцію у Чернівецькій міськраді, але на реанімацію хворий не дуже сподівається. Не укріпив віру в життя, тим більше безбідне, і візит нового обличчя, але клерки в уцілілих офісах згадали забуте слово зарплата.

Однак, кажучи відверто, пересічного буковинця зараз більше хвилює процес вивезення гною у поля.

Чернівецька область.