Органи прокуратури Івано-Франківської області з початку року порушили 20 кримінальних справ у сфері земельних відносин

Прикарпаття трясе земельна лихоманка. Вона охопила не лише землекористувачів, а й органи місцевого самоврядування та контролюючі інституції, про що засвідчили результати прокурорських перевірок.

Нерідко трапляються випадки, коли органи місцевої влади перевищують свої повноваження при розпорядженні комунальними землями. Показовим тут є рішення Ворохтянської сільської ради про вилучення в обласного кістково-туберкульозного санаторію «Смерічка» земельної ділянки площею 0,4 га та надання дозволу одній громадянці на виготовлення проектної документації стосовно відведення цієї території. Як повідомила прес-секретар прокурора області Людмила Гласова, у зв’язку з цим прокурор міста Яремче звернувся до окружного адміністративного суду з позовною заявою про визнання цих рішень незаконними, скасування їх та повернення землі в користування санаторію.

При безоплатному наданні громадянам у власність земельних ділянок деякі місцеві посадовці, як зауважили правоохоронці, діють без відповідної проектної документації, вибору та обстеження земельної ділянки, встановлення меж у натурі, погодження їх з сусідами, без документа, що посвідчує право попереднього користування цією землею чи відповідного рішення органів місцевого самоврядування. У зв’язку з цим прокурори на відповідні рішення внесли протести. Непоодинокими є факти, коли земельні ділянки незаконно надаються на прибережних захисних смугах річок, де затим виростають житлові будівлі та заклади відпочинку. Для вилучення земель державної та комунальної власності і передачі їх у власність певним громадянам органи місцевого самоврядування нерідко йдуть на підробку документації та винесення на підставі цих фальшивих документів незаконних рішень.

Поширеною стала практика незаконної передачі земельних ділянок у користування (у тому числі на умовах оренди) або ж у власність суб’єктам господарювання без вилучення їх у попередніх землекористувачів. Наприклад, прокурор Надвірнянського району порушив кримінальну справу стосовно службових осіб Бистрецької сільської ради, Надвірнянської районної державної адміністрації та Надвірнянського районного відділу Івано-Франковської регіональної філії ЦДЗК за ч.2 ст. 364 ККУ. В 2006 році службові особи цих структур без проекту відведення земельної ділянки та попереднього вилучення її у ДП «Надвірнянське лісове господарство» погодили передачу та виготовлення державних актів на 2,6 га землі двом громадянам. У такий спосіб із державної власності, за підрахунками правоохоронців, протиправно вилучено земельну ділянку загальною вартістю 1 304 тис. грн. А прокуратура Верховинського району внесла протест на рішення Буковецької сільської ради, яким без згоди користувача вилучила частину земельної ділянки з території загальноосвітньої сільської школи.

Прокурорська перевірка також виявила, що органи місцевого самоврядування дозволяють собі неправомірні зміни цільового призначення земель, а також допускають численні порушення при наданні земель комунальної власності в оренду. Так, прокуратура Івано-Франківська порушила кримінальну справу щодо службових осіб Крихівецької сільської ради, управління земельних ресурсів в Івано-Франківську, управління архітектури і містобудування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, державного підприємства «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» за ознаками злочинів, передбачених ч. 2, ст. 364 ч. 2 ст. 366 КК України.

Посадовців підозрюють у тому, що вони склали проект землеустрою з передачі приватному підприємству «Колегія» в оренду земельної ділянки площею більш як 8 га, знаючи про наявність на ній об’єктів водного фонду — двох ставків площею понад 1,7 га, та погодили даний проект, щоб надати вигляду начебто законного надання в оренду землі, завідомо видавши неправдиві висновки щодо її якісної характеристики. При цьому водні об’єкти та землі водного фонду виступали під виглядом пасовищ, тобто було змінено їх фактичне цільове призначення. В результаті цього, як зазначила Людмила Гласова, протиправно вилучено землі водного фонду та завдано шкоди територіальній громаді в розмірі 2 676 тис. грн.

Не менш резонансними є й інші оборудки. Скажімо, прокуратура області порушила кримінальну справу стосовно службових осіб Богородчанської селищної ради. Їх підозрюють у тому, що вони склали та видали завідомо неправдиві рішення сесії Богородчанської селищної ради про надання дозволу на обстеження і вибір земельної ділянки, складання проекту відведення земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку з торговельними приміщеннями, а також видали рішення про надання дозволу на обстеження і вибір земельної ділянки ТзОВ «МЖК-Експрес-24», які на постійно діючій земельній комісії та сесії селищної ради не розглядалися. А прокурор міста Яремче вніс протест на рішення Паляницької сільської ради про передачу в оренду ТзОВ «Новекс дім» земельної ділянки площею 6,9 га для будівництва і обслуговування житлово-оздоровчого комплексу. Це рішення, як з’ясувалося, було прийнято без погодження проекту відведення обласним державним управлінням охорони навколишнього природного середовища та управлінням земельних ресурсів в області.

З розпаюванням земель теж виникають цікаві ситуації. Як засвідчила перевірка, сільськогосподарські підприємства нерідко порушують конституційні права власників земельних паїв, яким не виплачують орендну плату в повному обсязі. Зустрічаються й факти зловживань посадовим становищем та підробки документації під час проведення державної землевпорядної експертизи, складання проектів відведення землі та її грошової оцінки. Так, цього року прокуратура області порушила кримінальну справу стосовно службових осіб ДП «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», Івано-Франківського обласного головного управління земельних ресурсів та управління земельних ресурсів в Тисменицькому районі, які внесли до офіційних документів завідомо неправдиві відомості стосовно цільового призначення землі, безпідставно змінивши її призначення із сільськогосподарського на несільськогосподарське. Проведене у такий спосіб відчуження земельної ділянки площею 23,3 га сільськогосподарського призначення ТзОВ «Ірлюс» завдало інтересам держави збитків на суму 1 970 тис. грн. Щоб повернути цю земельну ділянку, прокуратура області в інтересах держави в особі Майданівської сільської ради заявила позов до ТзОВ «Ірлюс» про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, укладеного між Тисменицькою РДА та ТзОВ «Ірлюс».

А загалом уже цього року органи прокуратури порушили 20 кримінальних справ, 7 із яких — стосовно посадових осіб органів державного контролю, а 11 — стосовно органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Міськрайпрокурори опротестували 171 рішення органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. За результатами розгляду внесених 45 документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 31 посадову особу, відшкодовано 529 тис. грн. Заявлено 47 позовних заяв. Можливо, це дещо відіб’є у спритників бажання діяти в обхід закону.

Івано-Франківська область.