При Міністерстві оборони має бути створена цілодобова «гаряча лінія» з питань потреб Збройних Сил України та проблем мобілізованих. Із такою ініціативою виступає Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань перевірки використання коштів, перерахованих громадянами України на підтримку Збройних Сил, та видатків державного бюджету, спрямованих на потреби Збройних Сил та інших військових формувань. Відповідне рішення ТСК ухвалила після заслуховування інформації представників Міністерства оборони та Державної казначейської служби на засіданні комісії.

За словами голови ТСК народного депутата Ірини Геращенко, до комісії щодня надходять тривожні повідомлення з різних регіонів України про незадовільне укомплектування військових частин, про те, що вояки не завжди забезпечені необхідними засобами захисту і навіть змушені купувати собі форму. Члени ТСК підкреслили, що планують щотижня надавати ЗМІ і суспільству інформацію про закупівлі, здійснені Міністерством оборони та іншими відомствами для наших силових структур.

У свою чергу директор департаменту фінансів Міністерства оборони Іван Марко повідомив, що у січні—червні за загальним фондом отримано 6536,6 мільйона гривень (98,5 відсотка плану), з яких використано 5 531 мільйон (84,6), зокрема на соціальні виплати (грошове забезпечення, зарплата) — 4368,2 мільйона гривень.

Кошти із резервного фонду держбюджету, за словами представників Міноборони, використано на відновлення військової техніки та озброєння у військових частинах, придбання пально-мастильних матеріалів, грошове забезпечене призваних у зв’язку з мобілізацією, на закупівлю озброєння та військової техніки. 118 мільйонів гривень використано на закупівлю чотирьох тисяч бронежилетів четвертого ступеня захисту, середня вартість якого, за словами чиновників МОУ, становить 4 тисячі гривень.

Кошти від благодійної допомоги, як стверджують у Міністерстві оборони, використовуються за двома напрямами — на матеріально-технічне забезпечення військ і на медичні препарати. На сьогодні від благодійників на потреби армії прийшов 131 мільйон гривень, із цієї суми витрачено 

16 мільйонів. Уже закуплено 1905 бронежилетів, 100 тисяч харчових пайків, 118 тисяч спальних мішків за середньою ціною 361 гривня, 15 тисяч пар черевиків, 500 тисяч комплектів білизни, 100 тисяч ковдр, 

5 мільйонів гривень використано на придбання медичних препаратів.

Водночас депутати називали численні приклади, які свідчать про те, що у військових госпіталях бракує найнеобхідніших ліків й обладнання і закликали витратити частину коштів на закупівлю необхідного медобладнання. Представники Міністерства оборони, у свою чергу, поскаржилися на тривалий термін проведення закупівель та на затвердження державного оборонного замовлення і просили Верховну Раду якнайшвидше розглянути ці питання.

ТСК прийняла рішення спрямувати низку звернень до відповідних відомств щодо питань, які порушувалися за засіданні, зокрема, що стосуються і невиконання Кабінетом Міністрів постанов Верховної Ради. Також вирішено провести наступне виїзне засідання ТСК в зоні АТО.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Цифра

Видатки на потреби оборони на 2014 рік у держбюджеті становлять 15,2 мільярда гривень, або 0,96 відсотка від ВВП. Із них 13 683,8 мільярда гривень — із загального фонду та 1 473,6 мільярда гривень — із спеціального. Окрім того, 4 771,7 мільйона гривень було виділено урядом на часткову мобілізацію з резервного фонду, 131,7 мільйона надійшло благодійної допомоги від населення. На сьогодні загальний фінансовий ресурс МОУ становить 20,1 мільярда гривень.