На виїзному засіданні робочої групи Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи акцент робився на одному питанні — зберіганні горезвісної суміші речовин «Премікс», 1486 тонн якої впродовж 1999—2005 років було завезено на територію Берегівського району приватним підприємством «Озон». Робоча група вивчала ситуацію щодо виконання рішення парламентського комітету від 8 листопада 2006 року «Про стан поводження з небезпечними відходами в Закарпатській області».

З’ясувалося, що 412 тонн «Преміксу» вдалося реалізувати українським підприємствам для використання у промисловому виробництві. Решта — роками зберігається на території колишніх гаражів Закарпатського інституту агропромислового виробництва в селі Бакті, ТОВ «Дельта КБМ» — у селі Боржаві, колишніх меблевої фабрики «Вікторія», районної організації «Агрокомплекс», МП «Лісма-ЛТД» — у Берегові та Мужіївського кам’яного кар’єру. Ще 24 залізничні вагони, завантажені «Преміксом», стоять на станціях Берегово та Боржава. Усім цим «преміксівським» перипетіям «Голос України», починаючи з 2005 року, присвятив цикл критичних матеріалів.

— Історія з цією сумішшю вже обросла довгою бородою, — сказав перший заступник голови комітету Микола Шершун, відкриваючи засідання. — Різні міністерства і відомства мали вже давно поставити в цій історії крапку, але й досі цього не зробили. Каменем спотикання залишається висновок науковців про те, що таке «Премікс». Тобто утилізувати цю речовину як відходи чи переробити як сировину.

За словами народного депутата Олександра Кеменяша, питання віднесення сумішей до відходів виробництва чи сировини для подальшого використання можна було вирішити давно і просто: сировину за ціною один долар за тонну ніхто нікому не продає. А саме за такою вартістю угорські партнери відправляли «Премікс» в Україну. По-друге, якщо Генпрокуратура заборонила вивезення цієї речовини як речовий доказ у кримінальній справі, то мала б забезпечити його зберігання й охорону. Наголошували депутати й на тому, що Закарпатську область, яка межує з чотирма європейськими державами і яка за своїми природними умовами може стати рекреаційно-туристичним регіоном, слід зробити пілотною в позбавленні шкідливих речовин. До того ж голова правління ЗАТ «Дослідний завод зварювального устаткування інституту електрозварювання ім. Є. Патона» Володимир Степахно запропонував послуги інституту в переробці небезпечних сумішей. Для цього в науковців є мобільна установка, яку можна встановити безпосередньо в місцях їх зберігання.

Щоб уникнути випадків увезення в Україну небезпечних відходів, робоча група комітету запропонувала Кабінету Міністрів прискорити внесення до парламенту на ратифікацію Протоколу про відповідальність та компенсацію до Базельської конвенції та Загальнодержавної програми поводження з небезпечними відходами. Генеральній прокуратурі України — терміново винести постанову про подальше поводження із сумішшю «Премікс», як речовим доказом відповідно до ст. 81 Кримінально-процесуального кодексу.

Крім того, Генеральній прокуратурі та Службі безпеки цього року вжити всіх можливих дій для завершення порушених кримінальних справ у ввезенні суміші в Україну. А міністерствам охорони навколишнього природного середовища та охорони здоров’я забезпечити постійний контроль та нагляд за дотриманням природоохоронного й санітарно-епідеміологічного законодавства при збиранні, контейнеризації, зберіганні й транспортуванні суміші «Премікс».

Цю проблему, вважають члени робочої групи, вже давно час вирішити остаточно.

Закарпатська область.