Пляжний футбол. Торік керівництво Асоціації з цього виду спорту накреслило план на чотири роки.

— Які завдання ставила перед собою АПФУ на цей період? — запитав кореспондент «Голосу України» у її президента, молодого та енергійного фахівця Сергія Харченка (на знімку), котрий має достатній авторитет у футбольних колах країни.

— Цього року вийти до фінальної частини чемпіонату світу, яка відбудеться 17—27 липня в Марселі (Франція). А вінцем програми має стати перемога вже на наступному чемпіонаті світу.

— Пане Харченко, а що необхідно для досягнення таких захмарних вершин?

— По-перше, організувати яскравий і конкурентоспроможний національний чемпіонат. Такий ми провели торік і маємо намір наприкінці травня розпочати другий, в якому змагатимуться 16 клубів. Він складатиметься з семи турів. Перший прийматиме Київ. А фінальний матч відбудеться 31 серпня в Одесі, на пляжі в Аркадії. По-друге — розробити систему дитячих змагань таким чином, щоб із піщаних майданчиків юні таланти поповнювали лави майбутніх зірок футболу великого.

До цієї концепції вписується затверджене виконкомом ФФУ рішення з нинішнього року проводити централізовану юнацьку першість з пляжного футболу для гравців 1995 року народження. У процесі вирішення змагальних і маркетингових питань ми ретельно вивчаємо досвід провідних ліг спортивного світу. Відповідним чином побудували й роботу АПФУ, кожний підрозділ якої займається своєю ділянкою — від дитячої ліги до збірної.

Нарешті, по-третє, зробити пляжний футбол якісним комерційним продуктом, цікавим для вболівальників, преси й рекламодавців.

— Щоб потрапити до Марселя, треба ще пройти крізь горнило відбіркового турніру в місті Бенідорм (Іспанія). Кого за суперників матимуть там українці?

— Ми потрапили до групи Е. Починаємо 11 травня поєдинком проти команди Андорри. Потім зіграємо зі збірними Словаччини (12 травня) та Польщі (13 травня). До 1/8 фіналу виходять по два найкращі колективи з кожної групи, а також чотири збірні, що посядуть треті місця (за найкращими показниками). Четверо півфіналістів розіграшу стануть володарями путівок до Марселя.

— Хто представлятиме Україну на тому турнірі?

— Тренер нашої команди — киянин Віталій Шишов. Це під його орудою збірна України здобула найгучніші успіхи в своїй біографії. Торік вона виграла Кубок Європи, перемігши у фіналі (3:0) команду Франції, котру очолював видатний у минулому футболіст Ерік Кантана. До Бенідорма вирушать: воротарі — Володимир Гладченко («Майндшер», Київ), Віталій Сидоренко (БРР, Київ); оборонці — Сергій Боженко, Максим Назаренко (обидва — «Нова Ера», Київ), Олег Андрєєв («Глорія», Одеса), Віктор Бакуменко (БРР), Олександр Пилипенко («Майндшер»); нападники — Євген Варениця (капітан команди), Олег Мозговий (обидва — «Майндшер»), Юрій Головін («Плесо», Київ), Андрій Євдокимов («Нова Ера»), Олексій Зубенко («Метробуд», Київ).

— А чи побачать матчі в Іспанії українські вболівальники?

— На жаль, наші канали ті матчі не транслюватимуть. Але якщо збірна України вийде до 1/8 фіналу, то, можливо, її матч і ще два поєдинки (15 травня) транслюватиме телеканал Eurosport-2. А ще він покаже всі чотири чвертьфінали (16 травня), обидва півфінали (17 травня). А вирішальний поєдинок 18 травня транслюватиме канал Eurosport.

Фото прес-служби ФФУ.